Erişilebilirlik

Hindistan Nüfusu 2023 Ortasında Çin'i Geçebilir


Hindistan dünyanın en kalabalık ülkesi olarak Çin'in unvanını elinden almak üzere. Birleşmiş Milletler'in (BM) yayınladığı resmi verilere göre Hindistan'ın bu yılın ortasına kadar komşusu Çin'den 3 milyon daha fazla nüfusa sahip olması bekleniyor.

BM Nüfus Fonu'nun (UNFPA) Dünya Nüfusunun Durumu raporunda Hindistan'ın nüfusunun bu yılın ortasına kadar 1 milyar 428 milyon olacağı tahmini yer aldı. Çin nüfusunun ise 1 milyar 425 milyon ile Hindistan'dan 2 milyon 900 bin daha az olacağı belirtildi.

ABD ise raporda yer alan verilere göre Haziran ayının sonuna kadar ilk iki sırayı paylaşan Hindistan ve Çin'le arasında büyük fark olmasına rağmen 340 milyon nüfusla üçüncü sırada yer alacak.

BM'nin önceki verilerini kullanan nüfus uzmanları, Hindistan'ın nüfusunun bu ay Çin'i geçeceğini öngörüyor, ancak küresel kuruluşun son raporu bir tarih belirtmedi.

Hindistan'da 2021 için planlanan nüfus sayımı pandemi nedeniyle yapılamadığı için son nüfus sayımı 2011'deydi. Hindistan ve Çin'den gelen verilerle ilgili belirsizlik nedeniyle BM nüfus yetkilileri bir tarih belirlemenin mümkün olmadığını söyledi.

Her iki ülkenin toplam nüfusu tahminen 8 milyar 45 milyonluk küresel nüfusun üçte birinden fazlasını oluşturacak olsa da iki ülkede de nüfus artışı yavaşlıyor. Çin'de bu yavaşlama Hindistan'dan daha hızlı.

Geçen yıl, Çin'in nüfusunda son 60 yılda yaşanan ilk düşüşün, nüfusta uzun dönemli gerileme döneminin başlayacağı tarihi bir tersine dönüşe işaret etmesi bekleniyor. Bunun da hem ülke ekonomisi hem de dünya ekonomisi üzerinde sonuçları olacağı sanılıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin yaptığı açıklamada, "Nüfus önemlidir ancak yetenekler de önemlidir. Çin, nüfusun yaşlanmasına yanıt vermek için aktif önlemler aldı" diye konuştu.

Wenbin nüfusun oluşturduğu ekonomik büyüme potansiyelinin sayıdan çok yeteneklere bağlı olduğunu, bunun kalkınmaya etkisinin de büyük olduğunu söyledi.

Hindistan'dan ise raporla ilgili resmi yorum henüz gelmedi.

Ülkenin resmi verilerine göre Hindistan'da yıllık nüfus artışı, 2011'den bu yana yüzde 1,2'ye geriledi. Bundan 10 yıl önce ise yüzde 1,7'ydi.

UNFPA tarafından 2023 raporu için yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Hindistan, Brezilya, Mısır ve Nijerya'da halk arasındaki yaygın görüş nüfusun çok kalabalık ve doğurganlık oranının çok yüksek olduğu yönünde.

Wojnar, bunun halkın genelinde yaygın görüş olduğunu ancak nüfus artışının kişisel hak ve tercihleri desteklediği sürece bir gelişme sembolü olarak görülmesi gerektiğini kaydetti.

Gönüllü bir grup olan Hindistan Nüfus Vakfı'nın yetkililerinden Poonam Muttreja, Hindistan'ın nüfus artışıyla mücadelede birçok doğru adım attığını belirtti.

Muttreja, kadınların ve genç kızların gelişim hedeflerini sınırlayacak erken evlilik ve hamilelik gibi durumlara zorlanmadığından da emin olmak gerektiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Eylem Tok ve oğlu Boston’da gözaltına alındı – 14 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG