Erişilebilirlik

Hindistan'la Çin Arasında Gerginlik Artıyor


Himalayalar’daki gerginlik ikinci ayına girerken Hindistan, hem Pekin hem de Yeni Delhi yönetiminin birliklerini bölgeden çekerek, statükoyu koruması gerektiğini bildirdi. Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj, parlamentoda yaptığı konuşmada, ‘Hindistan’ın mantıksız hiçbir şey söylemediğini’ diğer ülkelerin de Yeni Delhi’nin duruşunu desteklediğini belirtti.

Bu, Çin’in Tibet, Butan ve Hindistan’ın bir bölgesinin kesiştiği üçgende bulunan yüksek bir platoda yol inşaatına girişmesi nedeniyle iki ülkenin Haziran ayında yaşamaya başladığı gerilim sonrası Hintli bakandan gelen ilk açıklama.

Çin, Hintli birlikleri bölgeye girmekle suçluyor. Hindistan ise Pekin yönetimini Yeni Delhi için stratejik öneme sahip Çin ile Butan arasında anlaşmazlık yaşanan sınır bölgesine girdiğini söylüyor. Çin, önkoşul olarak Hintli birliklerin geri çekilmesini öne sürüyor. Ancak Hintli Bakan, müzakere için iki tarafın da çekilmesi gerektiğini belirtti.

Bakan, Çin’in eylemlerinden tek taraflı olarak geri adım atmadığı takdirde Hindistan’ın güvenliği için doğrudan tehdit oluşturacağını kaydetti. Çin’in Doklam platosunu kontrol altına alarak Hindistan’ın kuzeydoğusuna birliklerinin kolay erişimini sağlayabilmesi Hindistan’ı endişelendiriyor. Hindistan, kendi birliklerinin ise, yakın müttefikleri olan Butan’ın izniyle bölgede olduğunu savundu.

Gerginlik beşinci haftasına girerken Çin'den sert söylemler gelmeye devam ediyor ve iki taraftan da geri çekilmeye dair herhangi bir işaret bulunmuyor. 1962'de aralarında kısa bir savaşa yaşanan Asya devi iki ülke arasında yaşanan en ciddi çatışma olarak tanımlanıyor.

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, bu hafta Yeni Delhi'ye yaptığı ziyarette, komşularına sorunu dostça çözme çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert gazetecilere verdiği demeçte, "Her iki tarafın da barış için daha iyi bir plan ortaya koyarak birlikte çalışması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG