Erişilebilirlik

Hindistan’da Açlık Grevi Siyasi Kriz Yarattı


Hindistan’da Açlık Grevi Siyasi Kriz Yarattı
Hindistan’da Açlık Grevi Siyasi Kriz Yarattı

Hindistan’da rüşvete karşı çıkan bir eylemcinin dördüncü gününe giren açlık grevi hükümeti zor durumda bıraktı.

Anna Hazare adlı emekli subay, rüşvet olaylarını soruşturan komisyonda, üyelerin yarısını halktan kişilerin oluşturması talebi kabul edilmişti. Hazare şimdi de komisyon başkanlığına getirilmesini istiyor.

72 yaşındaki emekli subayın açlık grevi rüşvet ve yolsuzluk olaylarından bıkmış halkta hükümete karşı tepki oluşturdu. Aralarında ünlülerin de bulunduğu on binlerce kişi Hazare’nin çadırını ziyaret ederken, Başbakan Manmohan Singh, halkı yatıştırmak ve krize son vermek için hükümet üyeleriyle danışmalarda bulunuyor.

Yolsuzluğun en yaygın olduğu ülkelerden biri olan Hindistan, son zamanlarda yeni bir skandalla sarsılmış, eski bir Bakan hakkında dava açılmıştı.

Eski Telekomünikasyon Bakanı, cep telefonu ruhsatlarını, bazı şirketleri kayıracak şekilde çok ucuza satmakla suçlanıyor. Raja’yla birlikte, üçü özel sektörden olmak üzere 8 kişinin karıştığı yolsuzluğun devlete 40 milyar dolarlık gelir kaybına yol açtığı belirlendi.

Skandal kamuoyunun şiddetli tepkisine yol açmış, muhalefet partilerin girişimiyle Başbakan Manmohan Singh ve hükümet karşıtı büyük gösteriler yapılmıştı.

XS
SM
MD
LG