Erişilebilirlik

Hizbullah Hariri'nin Yeni Hükümetine Destek Vermeyecek


Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah televizyonda açıklama yaparken
Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah televizyonda açıklama yaparken

Lübnan’da hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Saad Hariri, koalisyon görüşmelerine hazırlanırken, Hizbullah örgütü Hariri’ye destek vermeyeceğini açıkladı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Hariri’nin yeniden hükümeti kurmakla görevlendirilmesine karşı çıktıklarını belirtti. Televizyonda konuşan Nasrallah, bu kararı Hizbullah içinde oy birliğiyle aldıklarını söylemekle birlikte, hükümeti kurması için kime destek vereceklerini açıklamadı.

Eski Başbakan Refik Hariri’ye karşı düzenlenen suikastı inceleyen Birleşmiş Milletler mahkemesiyle işbirliği yapmayacağı yönünde hükümetten söz aldıklarını iddia eden Şii lider, Refik Hariri’nin oğlu mevcut Başbakan Saad Hariri’yi, bu anlaşmayı ihlal etmekle suçladı. Mahkemenin önümüzdeki günlerde yapacağı suç duyurusunda, Hizbullah üyelerini suçlu bulması bekleniyor. Ancak Hizbullah lideri Nasrallah, vardıkları anlaşma uyarınca hükümetin bu mahkemeye ödeneği kesmesi ve işbirliğini bitirmesi gerektiğini savunuyor.

Nasrallah, Saad Hariri’yi, Hizbullah’la vardığı anlaşmadan Amerika ve İsrail’in baskısıyla çekilmekle suçluyor.

Hizbullah, geçen hafta Saad Hariri Washington’da temaslarda bulunurken koalisyondan çekilmiş ve yeni bir hükümet krizine yol açmıştı.

Birleşmiş Milletler mahkemesi’nin Hizbullah’ı Hariri suikastından suçlu bulması durumunda, Lübnan’da Sünni ve Şiiler arasındaki silahlı çatışmaların yeniden alevlenmesinden korkuluyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG