Erişilebilirlik

Hollande: 'Fransa Şam'ı Cezalandırmaya Hazır'


François Hollande
François Hollande
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, bütün verilerin Suriye’deki kimyasal saldırıdan Şam yönetiminin sorumlu olduğunu gösterdiğini belirterek, “Şam’ın kimyasal katliamı cezasız kalamaz ve Fransa, masumları gaza boğanları cezalandırmaya hazırdır” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Elysee Sarayı’nda toplanan Fransız Büyükelçiler Konferansı’nda, Suriye’ye askeri müdahale konusunda açıklamalarda bulundu. Fransız dış politikasının temelini çizen Büyükelçiler Konferansı’nın açış konuşmasına doğrudan askeri müdahale konusuyla giren François Hollande, Amerika ve Avrupalı yetkililerin ardından Arap Dünyası’nın yöneticileriyle de görüşerek bütün olasılıkları değerlendirdiklerini belirtti. Hollande, “Eldeki tüm işaretler kimyasal silahların Suriye rejimi tarafından kullanıldığını gösteriyor. Bugün bizim sorumluluğumuz, Şam’daki BM heyeti de görevini tamamladıktan sonra, Suriye rejiminin bu zalim eylemlerine en uygun yanıtı bulmaktır. Şam'ın yaptığı bu kimyasal saldırı cevapsız kalmayacaktır. Fransa, masumları gaza boğanları cezalandırmaya hazırdır” ifadesini kullandı.

Muhaliflere silah yardımı

Hollande, olası bir askeri hareket ile ilgili karar almak için Çarşamba günü Savunma Konseyi’ni toplayacaklarını duyurdu ve en kısa sürede Parlamento’yu da bilgilendireceklerinin altını çizdi. Fransa cumhurbaşkanı, “Avrupa’nın kurallarına da saygı duyarak, Suriye Ulusal Koalisyonu’na silah yardımını artırma kararı verdim” dedi. Hollande Çarşamba günü Fransız Savunma Konseyi’ni toplayacak. Ardından Cuma sabahı Suriye Ulusal Koalisyonu’nun başkanı Ahmed Cerba ile Elysee Sarayı’nda görüşecek.

‘BM heyeti terk ettikten sonra’

Hollande’ın konuşmasını yorumlayan diplomatlar, Suriye’ye müdahale için BM heyetinin Şam’da çalışmalarını tamamlayarak kenti terk etmesinin ardından düğmeye basılacağı yorumunu yaptılar. BM heyetinin Şam’daki misyonunu Pazar günü tamamlaması öngörülüyordu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG