Erişilebilirlik

Hollande Yunanistan’a Kapıyı Açık Tuttu


Fransa borsası güne düşüşle başladı. Kriz zirvesini toplayan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, “Yunanistan bir kaç haftadır süren diyaloğu kesme kararı aldı. Ben bu karardan üzüntü duydum. Bir çözüme yaklaşmıştık. Ama hala vakit var. Yunanistan isterse diyalog yeniden başlayabilir” dedi

Yunanistan krizinin Avrupa piyasalarında yarattığı belirsizlik nedeniyle Fransa borsası CAC 40 güne 224,53 puan (yüzde 4.7) düşüşle başladı. Elysee Sarayı’nda kriz zirvesini toplayan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “Yunanistan bir kaç haftadır süren diyaloğu kesme kararı aldı. Ben bu karardan üzüntü duydum. Bir çözüme yaklaşmıştık. Ama hala vakit var. Yunanistan isterse diyalog yeniden başlayabilir” dedi.

Hollande, kriz zirvesinin ardından Elysee Sarayı’nda yaptığı açıklamada, “Eğer Yunanistan hükümeti isterse müzakereler bugün bile yeniden başlayabilir. Bugün ya da yarın, her an diyalog kurulabilir. Fransa Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalmasından yana. Biz her zaman diyalog için hazırız. Bugün hala bir anlaşma mümkün. Ama diyalog isteği Yunanistan tarafından da gelmeli” dedi.

Hollande, Alexis Tsipras’ın Euro bölgesinde kalma konusunu referanduma götürme kararını ise, “Yunanistan bağımsız bir ülkedir. Referandum halkın kendi seçimidir. Demokratik bir karardır. Buna saygı duyarız” dedi.

Piyasalara güven mesajı

Hollande, Yunanistan krizi nedeniyle piyasalarda yaşanan belirsizliğin borsada düşüşe yol açmasının önüne geçmek için piyasalara da mesaj verdi. Bizzat Elysee Sarayı’nın girişinde açıklama yaparak güven vermek isteyen Hollande, “Yunanistan ile ilgili bugün bir belirsizlik vardır. Ama Avrupa Merkez Bankası (AMB) piyasaya likidite sürdü. Aylardır zaten Euro bölgesinin güçlendirilmesi için politikaları sürüyordu. Yunanistan krizinin yarattığı belirsizlik nedeniyle Fransa bir sorun yaşamaz. Fransa 4 yıl öncesine nazaran daha güçlüdür. Her türlü önlem alınacaktır” diye konuştu.

Sarkozy: “Yunan halkı seçim yapmalı”

Hollande Yunanistan’a kapıları açarken, muhalefet lideri Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Madrid’den sert konuştu. Eski İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar’ın kurduğu Faes Vakfı’nda yaptığı konuşmada, “Bugün sorun Yunanistan’ın nasıl kurtulacağı değil, Euro bölgesinin nasıl kurtulacağıdır. Avrupa, yalan söyleyen bir hükümet ile karşı karşıyadır. Eğer Avrupa buna izin verirse tüm güvenilirliğini tehlikeye atar” dedi. Sarkozy konuşmasında “Avrupa Para Fonu”nun kurulmasını ve Euro bölgesinin yeniden yapılanmasını da önerdi. Sarkozy, “Yunanistan başbakanına güvenene kadar görüşmeler askıya alınmalı. Yunan halkı seçim yapmak zorunda. Ya Avrupa, ya da Avrupa’yı yok etmek isteyen hükümet” diye konuştu.

“Biz Merkel’i ikna etmiştik”

Sarkozy, kurmaylarına ise, 2011’de Cannes’da yapılan G20 toplantısında ilk Yunanistan krizinin patlak verdiğini hatırlatarak, “Başbakan Papandreu da bizi referandum ile tehdit etmişti ve biz Angela Merkel’i vaz geçirmiştik” diyerek Hollande’ın bu konuda etkisiz olduğunu ima etti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG