Erişilebilirlik

HRW: 'Rojava'da İnsan Hakları İhlali Yaşanıyor'


Suriye-Irak sınırında nöbet tutan bir PYD savaşçısı
Suriye-Irak sınırında nöbet tutan bir PYD savaşçısı

İnsan Hakları İzleme örgütünün son raporu, Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) bağlı yetkililerin çok sayıda kişiyi rastgele tutukladığını, hapsettiği kişileri hukuki haklarından mahrum bıraktığını, bunun yanı sıra cinayetleri ve kayıpları araştırmadığını bildiriyor

Suriye’nin kuzeyindeki üç Kürt bölgesinin yöneticileri bir dizi insan hakları ihlali ve çocukları emniyet güçlerinde çalıştırmakla suçlandı.

İnsan Hakları İzleme örgütünün son raporu, Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) bağlı yetkililerin çok sayıda kişiyi rastgele tutukladığını, hapsettiği kişileri hukuki haklarından mahrum bıraktığını, bunun yanı sıra cinayetleri ve kayıpları araştırmadığını bildiriyor.

Rapor, Suriye’nin Kürt bölgelerinde yürürlüğe giren yeni anayasanın idam cezasını kaldırma ve bazı insan hakları alanlarında güvence sağlanmasını olumlu gelişme olarak değerlendiriyor. Bununla birlikte rapor, Suriyeli Kürt yetkililerin son iki yılda dokuz siyasi muhalifi hedef alan cinayetleri soruşturmadığını bildiriyor. PYD bu cinayetlerle bağlantısı olmadığını savunsa da, İnsan Hakları İzleme örgütünün raporuna doğrudan yanıt vermiş değil.

Türkiye ve Amerika’nın PKK’nın Suriye uzantısı olarak gördüğü PYD örgütü, Suriye iç savaşı devam ederken 2012 yılında Kürtler’in yaşadığı bölgelerde denetimi ele geçirmişti. Bölgenin adı, ‘Batı Kürdistan’ anlamına gelen “Rojava” adıyla da tanınıyor.

Rojava, Suriye’de iç savaşın devam ettiği önemli bir dönemi nispeten sakin geçirdi. Ancak PYD güçleri son aylarda, bölgede hakimiyeti ele geçirmeye çalışan cihatçı örgütlere karşı mücadele veriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG