Erişilebilirlik

HRW: “Taleban Afganistan’da kadınlara ve kız çocuklarına zulüm ediyor”


Afgan kadınları
Afgan kadınları

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bugün yayınladığı raporda, Taleban'ın Afganistan'daki kadınlara ve kız çocuklarına toplumsal cinsiyete dayalı zulüm uygulayarak insanlığa karşı suç işlediği "sonucuna vardığını" açıkladı.

Taleban'ın 2021'de Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinden bu yana sık sık, ülkede kadın ve kız çocukların temel insan haklarını sağlamamaya ve onları kamusal hayattan uzaklaştırmaya çalıştığı belirtiliyor.

HRW’nin yayınladığı “Taleban Altında Afganistan: Toplumsal Cinsiyete Dayalı Zulüm ile İnsanlığa Karşı Suç” başlıklı rapora göre, Taleban'ın Afganistan'daki kadınlara yönelik sınırlamaları arasında seyahat, ifade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar, istihdama katılımın engellenmesi, kıyafet kısıtlamaları, eğitim yasakları, keyfi tutuklamalar ve özgürlük hakkının ihlalleri yer alıyor.

Raporda, insanlığa karşı suçların Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanabileceği belirtildi.

Rapor aynı zamanda insanlığa karşı suçların "yargı yetkisine sahip özel amaçlı uluslararası mahkemeler, suçların işlendiği ülkenin yerel mahkemeleri ve evrensel yargı yetkisi ilkesinin geçerli olduğu diğer ülke mahkemelerinde de yargılanabileceğini" vurguluyor.

HRW, Taleban'ı Afganistan'da kadınların ve kız çocukların temel insan haklarının sağlanmadığı her türlü baskı ve ayrımcılığı ortadan kaldırmaya çağırıyor.

Başka uluslararası kuruluşlar da Taleban’a yönelik eleştirilerde bulunuyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin Afganistan özel raportörü tarafından bu yılın başlarında hazırlanan bir raporda, Taleban’ın "cinsiyet ayrımcılığından sorumlu" olabileceği ifade edilmişti. Raporda, Taleban’ın hukuk anlayışının ülkedeki kadın ve kız çocuklarının durumunu daha da kötüleştireceği belirtiliyordu.

Taleban ise, Afganistan'da İslami kanunların uygulandığını ve kendisine gelen eleştirilerin İslam'a yöneltildiğini öne sürerek Birleşmiş Milletler ve Batılı kurumları kendi yönetimlerine karşı "propaganda" yapmakla suçluyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG