Erişilebilirlik

HSYK'da 2745 Hakim Açığa Alındı Danıştay'da 10 Yargıtay'da 11 Gözaltı Var


Anadolu Ajansı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 2 bin 745 hakimi açığa aldığını duyurdu. 5 HSYK üyesinin de üyeliği düşürüldü.

Türkiye'de dünkü darbe girişiminin ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, olağanüstü toplandı. Anadolu Ajansı'nın verdiği bilgiye göre toplantıda, yargı içinde silahlı terör örgütü 'FETÖ' üyesi olduğu belirlenen hakim ve savcıların durumu ele alındı.

HSYK Genel Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının gözaltı kararı doğrultusunda HSYK'dan 5 ismin üyeliğinin düşürülmesine karar verdi. HSYK 2. Dairesi de , toplam 2 bin 745 hakim ve savcı açığa aldı. Açığa alınanların, 541'inin ilk derece idari yargıda, 2 bin 204'ünün ilk derece adli yargıda görev yaptığı belirtildi.

Öte yandan Danıştay Genel Kurul salonunda, haklarında yakalama kararı bulunan 10 üye gözaltına alındı.

Anadolu Ajansı gözaltına alınan Danıştay üyelerinin "Mesut Güngör, Kemalettin İşlek, Kasım Davas, Haşim Güney, Galip Tuncay Tutar, Hannan Yılbaşı, Ramazan Erol, Hasan Kabadayı, Hüseyin Oğuz ve Resul Çomoğlu olduğunu yazdı.

Yargıtay'da da 140 isim hakkında, silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan yakalama kararı çıkarıldı.

Bu isimlerden 11'i gözaltına alındı.

Yargıtay'da 516, Danıştay'da ise 195 üye bulunuyor.

711 üyesi bulunan yüksek yargının mensuplarının dörtte birinden fazlası darbeye destek olmakla suçlanıyor.

Amerika'nın Sesi'ne konuşan Yargıçlar Sendikası üyesi bir hukukçu, yüksek yargıdaki "cemaat" örgütlenmesinin açık olduğunu söyledi.

Adını vermek istemeyen yetkili, "İsimler açıklandıktan nasıl bir tasarruf yapıldığını anlayacağız. Ancak 2745 hakim ve savcı arasında hükümetin kararlarından rahatsız olduğu muhalif hukukçular da olabilir. Zaten bu listenin on iki saat içinde oluşturulması mümkün değil" dedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG