Erişilebilirlik

Huawei Şirketinin Başkan Yardımcısı Kanada'da Gözaltına Alındı


Huawei Şirketi CFO'su ve şirket sahibi ve kurucusunun kızı Meng Wanzhou
Huawei Şirketi CFO'su ve şirket sahibi ve kurucusunun kızı Meng Wanzhou

Kanada akıllı telefon ve telekomünikasyon ürünleri üreticisi, Huawei şirketinin finanstan sorumlu üst düzey yöneticisi ve şirketin sahibinin kızı olan Meng Wanzhou’nun gözaltına alındığını duyurdu. Wanzhou’nun Amerika’ya iade edilebileceği belirtiliyor.

Söz konusu gözaltı işleminin Huawei’nin, Amerika’nın yaptırımlarına aykırı işlemleri bulunduğu iddiasıyla yapıldığı ifade edildi. Konuya ilişkin haberi duyuran Reuters haber ajansı bu işlemlerin neler olduğuna dair bilgi alınamadığını duyurdu.

Meng Wanzhou, Huawei şirketinin kurucusu ve sahibi Ren Zhengfei’nin sahibinin kızı ve başkan yardımcısı. Wanzhou’nun 1 Aralık’ta gözaltına alındığı Cuma günü de hakim karşısına çıkarılacağı ifade edildi.

Huawei dünyanın en büyük akıllı telefon ve telekomünikasyon teknolojileri üreticisi firmalarından biri
Huawei dünyanın en büyük akıllı telefon ve telekomünikasyon teknolojileri üreticisi firmalarından biri

Huawei şirketinden yapılan açıklamada, Başkan Yardımcısı Wanzhou’nun gözaltına alındığı doğrulanırken, iddialara ilişkin çok az bir bilgi sağlandığı, Wanzhou’nun yanlış birşey yapıldığının farkında olmadığı vurgusu yapıldı.

Çin’in Kanada büyükelçiliği de yayınladığı açıklamada gözaltına alma işlemine karşı çıktı ve Wanzhou’nun derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Amerika Çin arasındaki tansiyon artıyor

Amerika Başkanı Donald Trump’ın, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le G20 zirvesi kapsamında, Arjantin’de yaptıkları görüşmenin ardından yaşanan bu gözaltı işleminin, iki ülke ilişkilerindeki tansiyonu daha da arttırabileceği ifade ediliyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping,ve Huawei Şirketi Kurucu Başkanı Ren Zhengfei
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping,ve Huawei Şirketi Kurucu Başkanı Ren Zhengfei

Amerikalı yetkililer, dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketlerinden biri olan Huawei’nin satışlarını Nisan ayında yasaklamışlardı. Yasaklama gerekçesi olarak da Huawei’nin 2016 yılında Amerika menşeli ürünleri İran ve Amerika’nın yaptırım uyguladığı diğer ülkelere satmış olması gösterilmişti.

Amerika Savunma Bakanlığı ve konuya ilişkin soruşturmanın yürütüldüğü belirtilen Brooklyn Savcılığı gelişmelere ilişkin herhangi bir yorum yapmadı.

İngiltere de Huawei ürünlerini kullanmayı bırakmıştı

2013 yılının Ocak ayında Reuters Haber Ajansı, Hong Kong merkezli Huawei’nin ambargo kapsamındaki Hewlett-Packard bilgisayar ekipmanlarını, İran’ın en büyük telekomünikasyon şirketine satma girişiminde bulunduğu haberini yayınlamıştı. İki şirketin daha önce de yakın ilişkileri olduğu biliniyordu.

Bu haberin ortaya çıktığı gün İngiliz BT Grup şirketi, 3G ve 4G sistemlerinde kullanılan Huawei şirketine ait cihazların söküldüğünü ve bu şirketin ürünlerinin bir daha kullanılmayacağını duyurdu.

Huawei şirketi Meng Wanzhou’nun Kanada’dan bir aktarma uçusu yaptığı sırada gözaltına alındığını açıkladı. Meng aynı zamanda Cathy ve Sabrina isimlerini de kullanıyor.

Şirket Amerika’nın tüm yaptırım kuralları ve diğer düzenlemelere uyulduğunu ve uygunsuz bir işlemin yapılmadığını söyledi.

Wanzhou’nun gözaltına alınması Washington’da yankı buldu. Senatör Ben Sasse kararı savundu ve bunun Amerika’nın İran’a yaptırımlarının son halkası olduğunu söyledi. Sasse Çin’in de suçladı ve zaman zaman devlet zaman zaman da özel şirketlerle Çin’in bu aklama işlemlerini yaptığını söyledi.

Borsalar kötü etkilendi

Huawei şirketinin Amerika kaynaklı suçlamayla gözaltına alınması borsaları vurdu. Amerika borsalarının future işlemlerinde, Asya borsalarını takiben sert düşüşler görüldü. İki ülke arasındaki ticaret savaşları gerginliğine bir de bu konu eklenmiş oldu. S&P500 future değerleri yüzde 2 oranında değer kaybetti.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG