Erişilebilirlik

HÜDAPAR: “Önceliğimiz Erdoğan’ın Kazanması”


Yeniden Refah Partisi’nin resmen Cumhur İttifakı’na katılmasının ardından Hüdapar ise AK Parti listesinden seçime girmek suretiyle Cumhur İttifakı’na fiilen katılma kararı aldı. AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve Büyük Birlik Partisi’nden oluşan Cumhur İttifakı, Yeniden Refah Partisi ile resmen dörtlü yapıya dönüşürken, Hüdapar ile birlikte de fiilen beş partili bir oluşum halinde geldi.

İki hafta önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisinin desteğini açıklayan HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, bugün İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında, 14 Mayıs'ta yapılacak olan parlamento seçimlerinde AK Parti listelerinden seçime gireceklerini açıkladı.

Yapıcıoğlu, Cumhur İttifakı’na katılım konusunun iki haftalık bir geçmişi olmadığını, bunun 5 Ocak 2023’te Erdoğan’la yaptığı görüşmede de tartışıldığını hatırlattı.

HÜDAPAR: “Önceliğimiz Erdoğan’ın Kazanması”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Yapıcıoğlu “Sayın Cumhurbaşkanı’yla görüşmeden sonra basına yaptığımız açıklamada bir ittifak teklifinin olduğunu, bunu partimizin yetkili kurullarında değerlendireceğimizi söyledik. Görüşmeler devam etti ve hepinizin malum olduğu üzere yine 6 Şubat tarihinde çifte depremle sarsıldık. 11 ilimizde çok ciddi yıkımlar meydana geldi ve o depremlerden sonra bizim birinci öncelikli gündemimiz de deprem oldu, yaraları sarmaya koştuk. O dönemde ittifakla ilgili görüşmeler bir anlamda kesintiye uğradı” dedi.

“Birinci önceliğimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ipi önde göğüslemesi”

13 Mart’ta AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un partilerine yaptıklarını ziyaretten iki gün önce cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ı destekleme kararı aldıklarını kamuoyuyla paylaştıklarının altını çizen HÜDAPAR Başkanı, Cumhur İttifakı’na girerken de milletvekili pazarlığı yapmadıklarını söyledi.

Zekeriya Yapıcıoğlu, “Bu çalışmaları yaparken de biz HÜDAPAR olarak basit hesaplara girmedik yani bu seçimlerde ittifaka dahil olma durumunda birinci önceliğimiz HÜDAPAR'ın kaç vekil ile Meclis'te temsil edileceğinden ziyade ittifakın totalde toplam olarak çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı konusunda biz kafa yorduk ve o tür simülasyonlar gelişirdik. ‘Yani maksimum fayda nasıl elde edilir en iyi sonucu nasıl alabiliriz’ bunu tartıştık. Bu seçimlerde bizler için birinci öncelik hedefimiz Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs'taki seçimlerde yine ipi önde göğüslemesi ve bir dönem daha Türkiye'yi idare etmesi. Ama Meclis’te çoğunluk muhalefetin eline geçecekse bizi zor ve kritik bir süreç bekliyor. Bundan dolayı biz istedik ki meclis seçimlerinde de çoğunluk sağlansın” dedi.

Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması ve Cumhur İttifakı’nın parlamentoda çoğunluğu sağlamasını temel olarak ortaya koyan HÜDAPAR lideri, partilerinin TBMM’de güçlü şekilde temsilini üçüncü öncelik olarak ortaya koysa da bunun için milletvekili hedefi zikretmedi.

HÜDAPAR’ın AKP ve Erdoğan’la işbirliği yeni değil

1990’lı yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştirdiği cinayetlerle anılan Hizbullah’la bağlarını reddetmediği için eleştiri oklarına hedef olan HÜDAPAR, 2011 yılında kuruldu. 2014 yılında girdiği ilk seçimlerde en güçlü olduğu illerden Batman’da oyların yüzde 7,8’ini, Diyarbakır’da oyların yüzde 4,6’sını, Bitlis’te yüzde 5,56’sını, Bingöl’de ise yüzde 3,06’sını aldı. Tüm Türkiye’de yaklaşık 135 bin oy topladı.

HÜDAPAR’ın iktidarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi ile seçim işbirliği de yeni değil. Türkiye siyasi tarihinde “tekrarlanan seçimler” olarak geçen 1 Kasım 2015 Seçimleri’nde AKP’yi destekleyen HÜDAPAR, 2017 Referandumu’nda Gündeydoğu Anadolu Bölgesi’nde en güçlü “evet” kampanyası yapan parti oldu. HÜDAPAR 2018’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Erdoğan’ı destekledi.

Girasun: “HÜDAPAR, Kürt sokağının iki numaralı aktörü, AK Parti’nin bölgede elini güçlendirecek”

Uzmanlar HÜDAPAR’ın Cumhur İttifakı’na girmesinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde AKP’nin elini güçlendireceğini savunuyor.

VOA Türkçe’nin konuştuğu araştırmacı Roj Girasun, “Çünkü son yıllarda devlet ve güvenlik bürokrasisi üzerinden yürütülen siyaset nedeniyle teşkilatlarda çalışma motivasyonu kalmadı. Teşkilatlarda ciddi bir aşınma olduğu da muhakkak. HÜDAPAR’ın varlığı aşı yapabilir. Zira AK Parti bölgede birinci parti olsa da, devlet partisi olsa da oralı değil. Ama HÜDAPAR her şeye rağmen Kürt sokağının iki numaralı aktörü. Sokağın iki numaralı aktörü olmanın getirdiği bagajlar kadar avantajlara da sahip. Doğrudur, Hizbullah bagajı var ama üzerinden çok zaman geçtiği için, bunun hatırlatılması gerekiyor. Üstelik hükümet eliyle merkeze çekilmiş sivilleşmiş bir siyasetten de bahsediyoruz aynı zamanda” dedi.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG