Erişilebilirlik

Hükümetin kapanması en çok yoksul Amerikalılar’ı vuracak


Kapanmanın gerçekleşmesi halinde de 1 Ekim Pazar gününden itibaren yapılan gıda yardımları da dahil pek çok yardım askıya alınacak ve yaklaşık 2 milyon 200 bin hükümet çalışanı da ücretsiz izne çıkmak zorunda kalacaklar.   
Kapanmanın gerçekleşmesi halinde de 1 Ekim Pazar gününden itibaren yapılan gıda yardımları da dahil pek çok yardım askıya alınacak ve yaklaşık 2 milyon 200 bin hükümet çalışanı da ücretsiz izne çıkmak zorunda kalacaklar.   

ABD’de hükümetin kapanması halinde ülkede çocuk yardımı ve benzeri destekler alan özellikle göçmenler ve çok sayıda siyah Amerikalı olmak üzere birçok kişinin zor durumda kalacağı yorumları yapılıyor.

ABD Nüfus Sayım Dairesi'nin hesaplamalarına göre, ABD'deki 333 milyon kişinin yaklaşık yüzde 12,4'ü, yani 41 milyonu, iki yetişkin ve iki çocuklu bir hane için yıllık yaklaşık 29 bin 678 dolar olarak belirlenen yoksulluk sınırında veya altında yaşıyor.

Yolsullık sınırının altında veya bu sınırda yaşayan kişilerin oranı, COVID-19 salgını zamanında yapılan federal yardımlar sayesinde 2021 yılında rekor düzeyde geriledi ancak bu programların süresinin dolmasıyla yeniden yükselişe geçti.

Kapanmanın etkileri

ABD Kongresi’nde Cumhuriyetçi ve Demokrat partili üyelerin Biden hükümetinin önerdiği bütçe üzerinde uzlaşı sağlayamaması ABD’de hükümetin yeniden kapanmasının önünü açtı. Hükümet eğer kapanırsa bu son on yılda karşılaşılan dördüncü kapanma olacak.

Kapanmanın gerçekleşmesi halinde de 1 Ekim Pazar gününden itibaren yapılan gıda yardımları da dahil pek çok yardım askıya alınacak ve yaklaşık 2 milyon 200 bin hükümet çalışanı da ücretsiz izne çıkmak zorunda kalacaklar.

ABD’de federal hükümet çalışanları yıllık ortalama 55 ila 65 bin dolar gelir elde ediyorlar. Ancak saatlik olarak anlaşmalı çalışan onbinlerce kişi de ortalama yıllık sadece 31 bin 200 dolar kazanıyor. Federal çalışanlar ücretli olarak izine çıkacaklar ancak sözleşmeli personeller kapanma döneminde çalışamayacak ve ödeme alamayacaklar.

Gıda yardımları olumsuz etkilenecek

ABD'li yetkililer Salı günü yaptıkları açıklamada, kapanmanın Kadınlar, Bebekler ve Çocuklar için Özel Ek Beslenme Programı (WIC) kapsamındaki yaklaşık 7 milyon düşük gelirli kadın ve çocuğun gıda yardımlarını hızla kaybetmesine neden olabileceğini söyledi.

Yıllık 5 milyar 700 milyon dolarlık bütçesi bulunan yardım programı, düşük gelirli hamile, doğum yapmış ve emziren kadınlara ve 5 yaşına kadar olan çocuklara gıda yardımı ve sağlık hizmeti sağlıyor. Kapanmanın olması halinde yardım stoklarının günler içerisinde tükeneceği ifade ediliyor.

Bir başka gıda yardımı program olan Tamamlayıcı Beslenme Yardımı Programı’nın mevcut stoklarla Ekim ayı boyunca devam edebileceği ancak sonrasında durabileceği ifade ediliyor.

Hali hazırda bu program kapsamında 50 milyon civarında kişinin gıda desteği aldığı hatırlatılıyor. Uzmanlar enflasyon nedeniyle artan fiyatların yardım alamayacak olan kişileri daha da zora sokacağı uyarısında bulunuyorlar.

Siyah Amerikalılar zorda

ABD Başkanı Joe Biden, bu hafta yaptığı açıklamada olası bir kapanmanın olası etkileri konusunda uyarılarda bulundu. beslenme yardımlarının azaltılması, tehlikeli atık sahalarının denetimlerinin kesilmesi gibi çok sayıda hizmetin aksayacağını ve yardım alan çok sayıda siyah Amerikalı’nın da durumdan olumsuz etkileneceğini dile getirdi.

ABD’de nüfusun yaklaşık yüzde 13’ü siyah Amerikalılar’dan oluşuyor. Ancak mevcut durumda yardım alan siyahların oranı bunun iki katı. Hali hazırda gıda yardımlarından faydalananların yüzde 22,3’ü siyah Amerikalılar.

Öte yandan Küçük İşletmeler İdaresi kredilerin ertelenebileceğini ve 10 bin kadar çocuğun düşük gelirli ailelerin okul öncesi çocuklarına yönelik federal program olan Head Start'a erişimini kaybedebileceğini söylüyor.

Latin kökenli çocuklar mevcut Head Start kayıtlarının yüzde 37'sini oluştururken bu durumdaki çocukların yüzde 27'si siyah ve yüzde 24'ü de beyaz olarak tanımlanıyor.

Ayrıca First Focus on Children yardım grubu da federal fonlarla faaliyet gösteren düşük gelirli ve kırsal topluluklara hizmet veren 1400'den fazla toplum sağlığı merkezi çalışanının hizmet saatlerini azaltabileceğini, çalışanları işten çıkarabileceğini veya yaptığı yardımları azaltabileceğini bildirdi.

Çocuk bakımı, eğitim ve çalışan ailelere etkileri

Salgın sonrası başlatılan çocuk bakımı yardımları da kapanmayla birlikte duracak. Bu sistemin kalıcı olması konusunda bazı senatörler tarafından hazırlanan yasa tasarısı da Kongre’den onay alamamıştı.

Kapanma ve söz konusu yasanın da geçmemiş olması nedeniyle, 3 milyondan fazla çocuğun bakım hizmetlerini kaybedeceği ifade ediliyor.

Sendikalar bu noktada çalışan annelerin çok büyük zorluklarla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunuyor.

Öte yandan kapanmayla birlikte kesilecek yardımlar nedeniyle, engelli çocuk yetiştiren ve kırsal kesimlerde yaşayan ailelerin de ciddi darbe alacağı ifade ediliyor.

Tahminlere göre federal yardımlarla yürütülen 220 bin çocuk bakım programından yaklaşık 70 bini tamamen duracak.

Öğrenci kredileri geri ödemeleri

ABD Anayasa Mahkemesi'nin, Haziran ayında Biden yönetiminin 43 milyon öğrenci için toplam 430 milyar dolarlık kredi borcunu iptal etme planını geri çevirmesinin ardından öğrenci kredisi ödemeleri üzerindeki üç yıllık moratoryum da 1 Ekim'de sona eriyor.

Bu noktada oransal olarak daha yüksek kredi borcuna sahip siyah öğrencilerin söz konusu durumdan daha fazla etkilenecekleri belirtiliyor. ABD’de beyaz Amerikalı öğrencilerin ortalama kredi borcunun 40 bin 170 dolar, siyah Amerikalı öğrencilerin borcununsa ortalama 44 bin 480 dolar olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan Öğrenci Borçluları Koruma Merkezi tarafından hazırlanan bir rapora göre, beyaz öğrencilerin yüzde 66'sı üniversite masraflarını karşılamak için kredi alırken siyah öğrencilerin yüzde 90'ının kredi aldığı görülüyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümüyle ilgili taziye mesajı - 20 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG