Erişilebilirlik

IŞİD, Irak’ın En Büyük Rafinerisine Saldırdı


Irak'taki Beyci petrol rafinerisi
Irak'taki Beyci petrol rafinerisi

Irak’ın kuzeyinden başlayarak diğer bölgelerinde yayılan şiddet dalgasını sürdüren IŞİD militanlarının son hedefi, ülkenin en büyük petrol rafinerisi oldu. Musul'la Bağdat arasında bulunan Beyci rafinerisinde şiddetli çatışmalar yaşandı

Irak’ın kuzeyinden başlayarak diğer bölgelerinde yayılan şiddet dalgasını sürdüren IŞİD militanlarının son hedefi, ülkenin en büyük petrol rafinerisi oldu.

Musul ile Bağdat arasındaki bir bölgede yer alan Beyci rafinerisine saldıran IŞİD militanlarının, Irak güvenlik güçleriyle uzun süre çatıştığı bildiriliyor.

Musul’un kontrolu geçtiğimiz hafta Irak-Şam İslam Devleti militanlarının eline geçmişti. Son olarak Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Musul’da 40 Hintli inşaat işçisinin kaçırıldığını açıkladı.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki televizyondan halka seslendi ve Irak güvenlik güçlerinin teröristlerle mücadeleyi sürdüreceğini bildirerek Sünni Müslümanlar ve Kürt liderlere ulusal birlik çağrısı yaptı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise, Irak'taki Şii Müslümanlara ait kutsal toprakları ‘teröristler’ olarak nitelediği gruplardan korumak için gereken ne ise yapılacağını bildirdi.

Öte yandan Amerika’da Başkan Barack Obama Irak’taki durum ve giderek artan saldırılara karşı yapılabilecek olası müdahaleleri görüşmek üzere Kongre üyeleriyle biraraya gelmeye hazırlanıyor.

Beyaz Saray’da yapılacak görüşmede, Obama’nın Irak güvenlik güçlerine hava saldırıları konusunda sağlanabilecek yardım gibi çeşitli olasılıkların yanı sıra, siyasi birlik çağrısını vurgulaması bekleniyor.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jay Carney, Irak’taki sorunların askeri bir çözümü olmadığını ancak Bağdat’ın ülkedeki aşırılık yanlısı örgütlerin kazandığı ivmeyi kırmak için ciddi bir yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki ise Irak’ta uzun vadeli istikrarın temelini siyasi birliğin oluşturacağını belirtmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG