Erişilebilirlik

İçişleri Bakanlığı'yla CHP'li Belediyeler Arasında Bağış Tartışması


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi gecesi Ulusa Sesleniş konuşmasında Milli Dayanışma Kampanyası başlatma kararı aldığını duyurarak, “Biz Bize Yeteriz” sloganlı kampanya için banka hesap bilgilerini paylaştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, 29 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi de, 30 Mart sabahı, benzer bir dayanışma kampanyası başlatmıştı. İçişleri Bakanlığı, Erdoğan’ın öncülük ettiği kampanyanın ardından belediyelerin girişimine engelleme getirdi.

İçişleri Bakanlığı, CHP’nin 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde kazandığı Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanlıkların Corona virüsü salgını nedeniyle maddi sıkıntıdakilere yardım etmek üzere başlattığı bağış kampanyalarını durdurmak üzere genelge yayımladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı genelgede, valiliklerden izin alınmaksızın belediyelerce bağış kampanyası düzenlemeyeceği görüşüyle söz konusu bağış kampanyalarına son verilmesi talimatı verildi.

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi, belediyeleri “özel tüzel kişilik” imiş gibi değerlendirdiği ve valiliklerden izin almaları gerektiğini öne sürdüğü gerekçesiyle, “gayri hukuki” olarak değerlendiriliyor.

Belediyelerin gelir olarak bağış kabul edebileceği ifade edildi. Keza 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda 18’nci maddesi uyarınca da karşılıksız bağış kabul etme ve bunları gerektiği şekilde harcama yetkisi bulunduğu bildirildi.

CHP adına Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise, İçişleri Bakanı Soylu’nun genelgesine, “Devletin vatandaşa yardım etmesini geçtik, birbirimize yardım etmemize bile tehditler savurarak izin vermiyorlar akıllarınca! Tek millet, tek bayrak, tek IBAN! Fakat bilmenizi isteriz ki, halk güvendiği kurumlara bağış yapar” tepkisini gösterdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi genelgeyi yargıya taşıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kanuni çerçeve uyarınca bağış toplayabileceklerini belirterek, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle yapılan engelleme ve banka hesaplarını dondurma işlemi uygulanmasına karşı yargıya başvurulacağını açıkladı. Açıklamada, “Belediye Kanunu'nda açık hükümler olmasına rağmen bloke edilen bağış kampanyası banka hesapları konusuyla ilgili olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi yarın İdare Mahkemesi’ne dava açacaktır” denildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş da, Twitter aracılığıyla “İşini ve gelirini kaybetmiş insanları desteklemek için kullandığımız ve sizlerin de katkıda bulunduğu banka hesapları İçişleri Bakanlığı genelgesi ile bloke edilmiştir. Kimse endişe etmesin! Planladığımız yardımlara devam edeceğiz. Kimseyi aç ve açıkta bırakmayacağız” mesajını verdi.

Ayrıca Yavaş, 94 bin 533 ihtiyaç sahibi tarafından kendilerine başvuruda bulunulduğunu ve bunlardan 15 bin 841’inin işini ve gelirini kaybedenlerce yapıldığını açıkladı.

Bu arada Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bağış kampanyası için duyurduğu Vakıfbank’taki hesabına ise banka yönetimince bloke etme işlemi uygulandı. Kamu bankası olan Vakıfbank, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesini bloke işlemine gerekçe gösterdi.

İmamoğlu genelgeyi yasa dışı ilan etti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da, Twitter aracılığıyla 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’ndaki hükümlere göndermede bulunarak, bağış kampanyası yapmaya yasal hakları bulunduğunu bildirdi. İmamoğlu, “Bu süreç tamamen şeffaf ve İstanbulluların dayanışmasıyla büyüyecek” ifadesiyle bağış kampanyasına devam edecekleri mesajını verdi.

Yavaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’a, başkentteki "6 milyon tek yürek" sloganlı kampanyaya bağışta bulundukları için teşekkür etmişti.

Akşener, bugün hem Ankara hem de İstanbul belediyeleri kampanyalarına üçer aylık maaşını bağışladığını duyurdu.

Ankara’daki kampanyaya sanatçılar Erdal Beşikçioğlu, Onur Akın gibi sanatçılar da videolu mesajlarla destek olmuştu.

İstanbul’da İmamoğlu da, “İstanbul bu süreci büyük bir dayanışma örneği sergileyerek aşacak. Destek ve bağış kampanyamıza siz de katılın” diyerek bağış kampanyasına çağrı yapmıştı.

Diğer dernek ve vakıflarca başlatılan kampanyalar ne olacak?

Bu arada muhafazakar kesime yakınlığıyla bilinen İHH İnsani Yardım Vakfı da, 29 Mart’ta yaptığı duyuruyla cep telefonları aracılığıyla kısa mesaj gönderilerek 5 Türk Lirası bağış kampanyası çağrısında bulunarak, ihtiyaç sahibi ailelere gıda kolisi yardımı başlattığını duyurmuştu.

Ensar Vakfı da, 29 Mart’ta “Vakit Dayanışma Vakti” sloganıyla İHH’nin kampanyasına destek çağrısı yapmıştı. ÖNDER İmam Hatipliler Derneği de, İHH’yle ortak hareket ettikleri yönünde mesaj vermişti.

İçişleri Bakanlığı tarafından şu ana kadar bu kampanyalara yönelik bir engelleme getirildiği yönünde bir açıklama yok.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG