Erişilebilirlik

19 Ölü ve 6 Kentte Sokağa Çıkma Yasağı


Diyarbakır'da sokağa çıkma yasağına rağmen yangın barikatları kuran gençler
Diyarbakır'da sokağa çıkma yasağına rağmen yangın barikatları kuran gençler

Ölenlerden en az onunun PKK yanlısı, dördünün ise 1990'lı yıllarda Hizbullah olarak bilinen örgütün devamı gözüyle bakılan Hür Dava Partisi üyeleri olduğu bildiriliyor

İSTANBUL- Bir günden beri özellikle Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşananlar 1990’larda hatta 12 Eylül’e giden süreçte meydana gelen görüntüleri akla getiriyor. IŞİD kuşatması altındaki Kobani’ye destek için ülkenin dört bir yanında başlayan sokak eylemlerinde toplam 19 kişi hayatını kaybetti. Birçok kentte polisle göstericiler arasında sert çatışmaları yaşanırken Mardin, Van, Batman, Muş, Siirt ve Diyarbakır’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Diyarbakır’da tanklar

Olayların en şiddetli gerçekleştiği kentlerin başında gelen Diyarbakır’da ölen 10 kişiden 8’inin kimlikleri açıklandı. Sokağa çıkma yasağının Perşembe gününe dek uzatıldığı kent sokaklarında tanklar var. 12 Eylül’e giden süreçte sık rastlanan görüntü en son 1990’larda görülmüştü. Kentte özel harekat polisleri ile sivil polisler de görev yapıyor.

Gece sertleşen çatışmaların ardından yer yer bazı noktalarda lastik yakılsa da akşam saatlerine kadar sükunet hakim.

PKK ve Hüda-Par’dan karşılıklı suçlamalar

Kürt siyasi hareketine yakın internet siteleri ölenlerden en az onunun Kürt yurtseverleri olduğunu ve bu kişilerin güvenlik güçleri ve Hür Dava Partisi mensupları ya da sempatizanları tarafından öldürüldüğünü söylüyor. Buna karşılık 1990’lı yıllarda Hizbullah olarak bilinen yapının devamı olarak görülen Hür Dava Partisi, ölenlerden dördünün kendi üyeleri olduğunu açıkladı. Diyarbakır’da olan Hür Dava Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Sait Şahin, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada PKK’nin yalnız parti binalarına değil bizzat üyeleri ve evlerine hatta sakallı, çarşaflı insanlara saldırdığını söyledi.

Sait Şahin: IŞİD’le ilgimiz yok ama PKK bu kara propagandayı yapıyor

Şahin, ‘bizim IŞİD’le hiçbir ilgimiz olmamasına hatta bunu defalarca dile getirmemize rağmen PKK bu kirli propagandayı bir yıldır kendi tabanına yayıyor. Kobani’nin elden gitme ihtimali üzerine sokakları harekete geçirdiler. AK Parti’ye ayar vermek isterken Hüda-Par’a hesap kesmeye çalışıyorlar. Şehir eşkıyalığıyla dört kardeşimizi öldürdüler. Zaten HDG kendi internet sitelerinden bu saldırıları üstlendi’ dedi.

Hüda-Par Sözcüsü, güneydoğuyu PKK’ya teslim eden AKP ve Devlet’in bu cinayetlerde suç ortaklığı bulunduğunu savundu.

Altan Tan: Karanlık güçler PKK-Hizbullah savaşı çıkarmaya çalışıyor

Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır milletvekili Altan Tan ise son birkaç yıldır karanlık güçlerin ısrarla Hizbullah-PKK savaşı çıkarmak için çalıştığını söyledi. Tan’a göre, ‘PKK-Hizbullah, DBP/HDP-Hüdapar savaşı ‘Bırakuji’dir, Kürtler’in felaketidir. Her kesimden aklıselim sahibi her Kürdün görevi bu ateşe benzin dökmek değil, neye mal olursa olsun bu ateşi söndürmek ve karanlık tahrikçilere engel olmak olmalıdır’.

Her düşünceden Kürtler arasında ittifak olması gerektiğini savunan Tan, yaşananlardan ‘günü birlik ve basiretsiz politikalarla çözümsüzlük batağında sürüklenen’ hükümeti sorumlu tuttu.

Hatip Dicle: Kürt halkı direnecek, hükümet ve dünya bunu bilmeli

Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Hatip Dicle ise Kürtlerin iki gündür sürdürdükleri ‘serhildan’dan hükümetin ders çıkarması gerektiğini söyledi. Dicle Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Dicle, “eğer 40 senelik siyasi tecrübem varsa Kürt halkının bu konuda asla taviz vermeyeceğini, ulusal birliğini güçlendirerek her yerde direneceğini herkes bilmeli. Bunu hükümetin de dünyanın da bilmesi lazım. Kürt halkının kaybedeceği hiçbir şey yok. Kürt halkı direnecektir. Bunu herkes böyle bilmeli’ diye konuştu.

Demokratlar, sosyalistler ve emekçilerden gelen dayanışmanın Kürt halkı tarafından unutulmayacağını vurgulayan DTK Başkanı, göstericileri de provokasyonlara karşı uyanık olmaya çağırdı.

Kobani eylemleri sürüyor

Eylemciler Ağrı’nın Patnos ilçesinde belediye binasını basıp bazı belediye araçlarını yakarken bir başka AKP’li belediye olan Siirt’in Kurtalan ilçesinde belediye binasına Molotof kokteylli saldırı düzenlendi. Van ve Hakkari’de esnaf kepenk kapattı. Öğrencilerin şehirler arası yolu trafiğe kapadığı Tunceli’de eğitime iki gün ara verildi.

Mersin’in Tarsus ilçesinde çıkan olaylarda ise ilçe emniyet müdürü el bileğinden silahla yaralandı.

Esenyurt’ta jandarma birliği görevde

İstanbul’un Esenyurt ilçesi Salı günkü gösterilerin en önemli merkezlerinden briiydi. Çarşamba günü Esenyurt merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’na jandarma kuvveti getirlidi. Jandarma, merkezde güvenlik önlemi aldı.

Özgürlükçü Hukuk Derneği üyesi yaklaşık 200 avukat da İstanbul Adliyesi’nde oturma eylemi yaparak IŞİD’i ve hükümetin IŞİD politikasını protesto etti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG