Erişilebilirlik

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na 2 Yıl 7 Ay 15 Gün Hapis Cezası ve Siyaset Yasağı


İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na YSK başkanı ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla siyasi yasak ve hapis cezası istenen davanın 4. duruşması bugün görüldü.

İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. TCK’nın 53’üncü maddesinden de ceza alan İmamoğlu için siyasi yasak süreci başladı.

Kararın kesinleşmesi için istinaf mahkemesi ve Yargıtay süreçlerinin de tamamlanması gerekiyor.

İmamoğlu'na Hapis Cezası ve Siyaset Yasağı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Ceza üç yıldan az olduğu için Ekrem İmamoğlu hapse girmeyecek. Yargıtay cezayı onarsa bir günlüğüne cezaevine girip çıkacak, belediye başkanlığı ve CHP üyeliği düşecek.

Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada esas hakkındaki görüşünü tekrarlayan savcı, İmamoğlu için en üst sınırdan 4 yıl 1 ay hapis cezası ve Türk Ceza Kanunu'nun TCK “siyasi yasak” içeren 53’üncü maddesinin de uygulanmasını talep etmişti.

Duruşmaya ara verilmesinin ardından Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından, İstanbullular'ı mahkemenin kararı ne olursa olsun saat 16.00’da Saraçhane’de buluşmaya çağırmıştı.

Bugünkü duruşmada neler yaşandı?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, son dört duruşmaya olduğu gibi bugünkü duruşmaya katılmadı.

Önceki duruşmada savunma avukatlarının talebi olan reddi hakim talebi geri çevrildi. Ekrem İmamoğlu'nun avukatlarından Kemal Polat usule ilişkin talepte bulundu, o talep de reddedildi.

Avukat Polat, üç hukuk profesörünün verdiği mütalaalarının incelenmesi ve dinlenmesi için talepte bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun tanık olarak dinlenmesini talep etti. Hakim bu taleplere ilişkin karar vermedi.

Hakim, Polat'ın hazırda bulunan tanıkların dinlenmesi talebini ise kabul etti.

İBB Başkanı İmamoğlu'nun Başkan Danışmanı Murat Ongun tanık ifadesinde davaya konu olan sözlerin İçişleri Bakanı’nı hedef aldığını söyledi.

Ongun, “Gazeteciler İçişleri Bakanı’nı işaret ederek sordular. Açıklamanın ardından toplantılara devam ettik. Ben Ekrem İmamoğlu’na 'acaba sayın bakana çok mu ağır konuştunuz' dedim. O da 'az bile dedim' dedi" diye konuştu.

Duruşmada ayrıca, İmamoğlu'nun kampanya direktörü ve siyasi danışmanı Necati Özkan da dinlendi.

Duruşma salonu önünde izdiham

Bu arada, davanın görüldüğü duruşma salonunun önünde büyük bir izdiham var. Salon küçük olduğu için koridorda beklemek zorunda kalan yüzlerce avukat ve yurttaş duruşma öncesi sık sık polis ve özel güvenlik güçleriyle tartıştı.

Avukatların kararın açıklanmasını beklediği davada, duruşma salonu önünde kalkanlı polislerin bulunması dikkat çekti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG