Erişilebilirlik

İç Savaşa 44 Bin Bayrakla Tepki


Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta iç savaş dönemindeki kanlı bölünmenin 44.üncü yıldönümünde 44 bin Lübnan bayrağı ile tepki gösterildi.

15 yıl süren ve 1990 yılında sona eren Lübnan iç savaşının 1975 yılının Nisan ayında başladığı kabul edilir. Lübnan 200 binden fazla insanın öldüğü, on binlercesinin hala kayıp sayıldığı ve milyonlarca insanın yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldığı savaşta ağır hasar gördü.

Farklı din mezheplerin bir arada yaşadığı ve iç savaş öncesinde bölge ülkelerine örnek gösterilen Lübnan’da iç savaş toplumsal dokuyu ve barışı da yaraladı.

Uluslararası toplumun devreye girmesi ile iç savaş sona erdi ancak din ve mezhep esaslı bir sisteme göre yönetilen ülkede iç savaşın yarattığı bölünme hala sürüyor. Ancak son yıllarda giderek daha etkin hale gelen sivil oluşumlar Lübnanlılık üst kimliğinin oluşturulması için çaba gösteriyor.

Başkent Beyrut bu amaçla gerçekleştirilen etkinliklerden birine sahne oldu. İç savaşın başlangıcının 44.üncü yıldönümü 44 bin Lübnan bayrağı ile anıldı.

Beyrut merkezinde bulunan ve Saat Meydanı olarak da bilinen alanda gerçekleşen etkinlik halka açık olarak gerçekleştirildi. Meydana açılan yollardan birine 44 bin bayrak asıldı. Yine meydanda halka Lübnan bayrakları ve bileklikleri dağıtıldı.

Etkinliğe katılan Seyin adlı Lübnanlı kadın, “en büyük temennim insanların ekonomik açıdan rahat yaşamaları. En önemlisi de insanların birbirlerini sevmeleri ve birbirlerini düşünmeleri” dedi.

İç savaş günlerini “kötüydü, çirkindi” diye anlatan Rita da temennisinin Lübnanlıların birbirlerini ve Lübnan’ı sevmeleri olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG