Erişilebilirlik

İdlib’de Çatışmalar Şiddetlendi


Suriye’de rejim karşıtı grupların elinde bulunan son bölge konumundaki İdlib’de El Kaide bağlantılı Hayat Tahrir El Şam ve Türkiye’nin desteklediği muhalifler arasındaki çatışmalar şiddetlendi. Çatışmaların rejim güçlerinin bulunduğu cepheye yaklaştığı belirtiliyor.

El Kaide bağlantılı Hayat Tahrir El Şam’ın bölgede ilerlemesi Eylül ayında Türkiye ve Rusya arasında varılan ve İdlib’e Rusya desteğiyle rejim tarafından yapılacak operasyonun ertelenmesini sağlayan mutabakatın akıbeti konusunda da soru işaretleri yarattı.

El Kaide’nin Suriye kolunun ana omurgasını oluşturduğu Hayat Tahrir El Şam İdlib vilayeti dahil olmak üzere Halep, Hama ve Lazkiye bölgelerinin yakınlarında denetimini genişletiyor.

Suriye’nin kuzeybatısında yer alan ve Türk askerlerinin de görev yaptığı İdlib muhalif grupların elindeki son kale konumunda.

Türkiye’nin desteklediği ana muhalif grup olan Ulusal Ordu El Kaide bağlantılı grubun ilerlemesini önlemek amacıyla bu gruplara yakın cephe hatlarında konuşlanmış durumda.

Muhalif grubun sözcüsü Yusuf Hamud Hayat Tahrir El Şam militanlarının El Gab ovasında dört köyü ele geçirdiğini söyledi.

Yusuf Hamud, “İdlib içindeki muhalif gruplara yeni bir cephe açabilmemiz ve üzerlerindeki baskıyı azaltabilmemiz için bir operasyon başlatmaya çağırıyoruz” dedi. Ulusal Ordu adı verilen muhalif grubun sözcüsü, geçen hafta operasyon başlatan Hayat Tahrir El Şam militanlarının İdlib’de Ariha ve Maarat El Numan bölgelerine doğru ilerlemeye hazırlandığını belirtti.

Merkezi İngiltere’de bulunan ve muhaliflere yakın olarak bilinen Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü El Gab ovasında şiddetli çatışmaların yaşandığını belirtti. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre Hayat Tahrir El Şam Ariha, Maarat El Numan ve aradaki köyleri alması halinde, İdlib’in tamamını kontrol edebilecek duruma gelecek.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre, çatışmalar Rusya ve Türkiye’nin cephe hattında oluşturduğu tampon bölge içinde yaşanıyor.

Sahl El Gab’da yaşayan bir kişinin aktardığına göre, Türkiye destekli gruplar küçük bir alanda sıkışmış durumda. Hayat Tahrir El Şam’ın ilerleme sağlamasının ardından bazı sivillerin rejim güçlerinin bulunduğu alana doğru gitmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG