Erişilebilirlik

İki Alman Vatandaşı Türkiye’de Gözaltında


Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'de perşembe sabahı 2 Alman vatandaşının daha gözaltına alındığını açıkladı. Bakanlıkta düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili bilgi veren sözcü Maria Adebahr, ismi ve geldikleri Alman kenti açıklanmayan kişilerin Antalya Havalimanı’nda ‘politik suçlamalar’ nedeniyle gözaltına alındıklarının tahmin edildiğini açıkladı.

Sözcü, gözaltıların ‘resmi olmayan kaynaklarca’ İzmir'deki Alman Konsolosluğu'na bildirildiğini ve Antalya Havaalanı polisinin gözaltına alınmaları doğruladığını belirtti. Gözaltına alınma işleminin Türkiye’ye girişte mi yoksa çıkışta mı gerçekleştiği konusunda bir bilgi sahibi olmadıklarını açıklayan bakanlık sözcüsü, söz konusu iki kişinin sadece Alman vatandaşlıklarının bulunduğunun öğrenildiğini aktardı.

Federal hükümetin Türk yetkililerle bağlantıya geçtiği ve gözaltındaki kişilere diplomatik destek verilmesi konusunda girişimde bulunduğu da öğrenildi. Alman yetkililerin iddialarına göre Türkiye’de şu anda 12’si ‘siyasi nedenlerle’ olmak üzere toplam 55 Alman vatandaşı tutuklu durumda.

Bu arada Başbakan Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, bugün haftalık basın toplantısında Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in 200 gündür tutuklu olduğunu hatırlatarak, "Alman hükümetinin Türkiye’ye yönelik beklentisi çok açık; Türkiye'den kabul edilemez nedenlerle tutuklanan Alman vatandaşlarını serbest bırakmasını bekliyoruz" şeklinde bir açıklama yaptı.

Türkiye'nin Alman tutuklulara ulaşılabilmesi konusunda diplomatik yükümlülüklerini yerine getirmediği eleştirisinde bulunan Seibert, bu durumun ‘Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin ihlali olduğunu öne sürdü. 27 Şubat'tan bu yana Türkiye'de tutuklu olan Deniz Yücel'in ardından, özellikle insan hakları aktivisti ve eğitmen Peter Steudtner'in İstanbul’da katıldığı bir toplantıda tutuklanması, Berlin ile Ankara arasında yeni bir krize yol açmış, Alman hükümeti bu olayın ardından Türkiye politikasında değişikliğe gidileceğini duyurmuştu.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Alman ihracat kredi garantilerinin yeniden gözden geçirileceğini belirtmiş, Alman vatandaşlarına Türkiye'ye yönelik dolaylı seyahat uyarısı yapmıştı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG