Erişilebilirlik

İkinci El Satış Sektörü Büyüyor


İkinci El Satış Sektörü Büyüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
İkinci el ürün satışı, son yıllarda Amerikan perakende sektörünün en hızlı büyüyen kesiti oldu. Yeni mağazaların sektöre girmesi ve mevcut mağazaların da yeni şubeler açması, milyarlarca dolarlık ikinci el pazarını daha da canlandırdı. Amerika’nın Sesi’nden June Soh, giderek daha fazla rağbet gören ikinci el satış mağazalarından birini gezdi.

Virginia’daki ‘Plato’nun Gardrobu’ isimli ikinci el ürün mağazasında, haftasonları çok hareketli geçiyor.

Müşteriler az kullanılmış kıyafet, ayakkabı, çanta ve aksesuar almak veya satmak için bu mağazaya akın ediyor.

Jerusa Geppert satmak için çantalar ve bir de eşarp getirmiş: “Karşılığında para veya hediye çeki veriyorlar. Ayrıca bu eşyaların geri dönüşüme girmesi çok güzel.”

Elaine Singer, Plato’nun Gardrobu’nu dört yıl önce açmış: “Mağazayı açtığımızdan beri ciromuz sürekli artıyor. Diğer mağazalar bu yıl sıkıntı yaşarken burada işler gayet iyi gidiyor.”

Singer mağazasını açtığında toplam 280 Plato bayisi varken bugün bu sayı 400’e ulaşmış.

Jennifer Casolaro ise, bu sektöre, iki yıl önce Washington’un zengin bir banliyösünde Gardrop Kurtarıcısı adlı mağazayla girmiş: “İşler harika gidiyor. Daha etiketi çıkarılmamış, hiç giyilmemiş kıyafetler geliyor. Bence internet satışlarının artmasıyla bu sektöre rağbet de arttı. Birçok kişi, üzerlerine uymayan birçok giyecek sipariş veriyor. Bunları geri veremiyor ya da bunu yapmaya üşeniyorlar. Bu ürünler de bize geliyor.”

Ünlü markaların ürünlerini orijinal perakende fiyatının çok altında satın almak Stacy Capra gibi tüketicileri cezbediyor: “Çok eğlenceli. Normalde bu markalardan alışveriş yapmam çünkü çok pahalı. Ama bu mağazada fiyatlar çok uygun.”

İkinci El Satış Derneği’ne göre, sektör son yıllarda büyüyerek yıllık 13 milyarlık ciroya ulaştı. Şu anda Amerika’da 25 binden fazla ikinci el mağazası bulunuyor.

Goodwill Industries adlı bir sivil toplum örgütü, işlettiği mağazalardan elde ettiği kazançla ihtiyacı olanlara mesleki eğitim veriyor. Örgütün başkanı Jim Gibbons hızla büyüdüklerini söylüyor: “Giderek büyüyoruz ve bu yıl 3,000 mağazaya çıkmayı hedefliyoruz. Yıllık ciromuz 2013 yılında 3,5 milyar dolara yaklaştı.”

Daniel Shaw, örgütün ikinci el mağazasına bağış yapanlardan: “Topluma yararlı oluyorlar. Ben de onları desteklemek istiyorum. Bu nedenle bu mağazaya çok sık geliyorum.”

İkinci el satış sektörü farklı ekonomik seviyelerden müşterilere hitap ediyor.

Elaine Singer, “Amerikan halkı ikinci el mağazalardan alışveriş yapmaya eskiye göre daha sıcak bakıyor,” diyor.

Singer, Amerikalılar para biriktirdiği ve çevreye daha duyarlı olmaya çalıştığı sürece ikinci el satış sektörünün büyümeye devam edeceğine inanıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG