Erişilebilirlik

İkinci kayyım dönemi yıldönümünde 2024 yerel seçimi vurgusu


Kayyımlar protesto edildi
Kayyımlar protesto edildi


Halkların Demokratik Partisi’ne ait belediyelere ikinci kez kayyım atanmasının dördüncü yıldönümünde, tepkiler gelmeye devam etti.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Yeşil Sol Parti’nin (YSP) Mardin’de düzenlediği basın açıklamasında, 2014 yerel seçimlerine vurgu yapıldı. YSP, kayyımları Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikâyet etti.

HDP’nin, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde kazandığı 65 belediyenin 53’üne, 2016’dan sonra ikinci kez kayyım atadı. İkinci kayyım dönemi, 19 Ağustos 2019’da Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri’ne kayyım atanmasıyla başladı. 4 yılı geride bırakan kayyım uygulamasına tepkiler devam ediyor.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Yeşil Sol Parti (YSP), tepkilerini Mardin’de basın açıklamasıyla dile getirdi. Açıklamada ilk sözü alan YSP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, kayyım uygulamasını 15 Temmuz darbesine benzetti. Belediyelere kayyım atanmasının darbeden farksız olduğunu dile getiren Tiryaki, 2024 yerel seçimlerini işaret etti. Tiryaki, belediyeleri yeniden kazanacaklarını savunarak “Mayıs seçimlerinde kazandığını zannedenler Mart ayındaki seçimde buna bir cevap alacaklar. Kayyım rejimine halklarımız hayır diyecekler ve bizim olanı geri alacağız. Kayyumları protesto ediyoruz ama büyük bir coşkuyla kalan 8 aylık süre içerisinde seçimlere hazırlanacağız ve bizim olanı geri alacağız” dedi.

Kayyım atanan belediyelerin yönetimleri protesto edildi
Kayyım atanan belediyelerin yönetimleri protesto edildi

Daha sonra söz alan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise kayyım döneminde en fazla, dil, kadın kazanımları ve eş başkanlık sisteminin hedef alındığını belirtti. 2024 seçimlerine dikkat çeken Aydeniz, hem iktidar hem muhalefeti eleştirdi. Gelecek yıl yapılacak seçimlerde kayyım uygulamasına son vereceklerini ifade eden Aydeniz, “Bu memurlarınızı göndermemize az kaldı. Hepsini tek tek Ankara’ya göndereceğiz, bunu çok iyi bilin. Kayyım atanan belediyelerimizden daha fazlasını kazanmak için şimdiden sokak sokak, cadde cadde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Herkes, iktidar da bilsin muhalefet de bilsin ki Kürtler her zaman kendi çıkarları için ve Türkiye’nin demokrasisi için mücadelesini sürdürecektir” diye konuştu.

“Bizim olanı geri alacağız”

YSP Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, yerel seçimler yaklaşırken iktidarın Kürtleri kayyımlarla tehdit ettiğini savundu. “Bize ait olanı geri alacağız” diyen Kılıçgün Uçar, şöyle konuştu: “Yerel seçimlere giderken yine kayyımın kendisini bir tehdit olarak Kürt halkının, demokrasi güçlerinin önüne koyan bir iktidar var. Bize ait olanı geri alacağız, bize ait olanı fazlasıyla geri alacağız. Yerel seçimlere giderken halkımız, bu mücadeleyi veren bütün arkadaşlarımız kayyım tehditlerini elinin tersiyle itmek durumundadır. Kayyımlar ne kadar yerleşmiş olursa olsun, kayyım burayı yönetmedi, yönetemedi. Halkımız da buna izin vermedi”

Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikâyet

Bu arada YSP Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, kayyımları Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) şikâyet etti. Akça Cupolo şikâyet dilekçesinde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin içinin boşaltıldığını, usulsüz atamalar yapıldığını iddia ederek ”Mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan DBB’nin merkezden atanan kayyımlar eliyle, kendilerinin ve yandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere kamuyu göz göre göre zarara uğratmış olmalarından, vekili olduğum ilin tüm seçmenleri ve şahsım adına şikayetçiyim” dedi.

Akça Cupolo ayrıca, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Akça Cupolo önergede, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, kaç personelinin Diyarbakır kütüğüne kayıtlı olduğu, 19 Ağustos 2019 tarihinden bu yana Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde açığa alınan, ihraç edilen, sözleşmesi yenilenmeyen, işten çıkarılan kadrolu ve sözleşmeli memur ile kadrolu ve geçici işçi sayısının kaç olduğu, 19 Ağustos 2019 tarihinden bu yana Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde istihdam edilen yeni kadrolu ve sözleşmeli memur ile kadrolu ve geçici işçi sayısının kaç olduğu gibi sorular sordu.

YSP Van Milletvekili Mahmut Dündar ise kayyım uygulamalarıyla ilgili meclis araştırma önergesi verdi.

İkinci kayyım döneminde neler oldu?

31 Mart yerel seçimlerinde HDP, 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde belediyesi olmak üzere toplamda 65 belediyeyle birlikte bin 230 belediye ve 101 il genel meclis üyeliği kazandı.

Yüksek Seçim Kurulu, AKP’li adayların başvurusu üzerine seçimden 10 gün sonra belediye başkanlığını kazanan 6 isme, kanun hükmünde kararnameyle kamu görevinden ihraç edildikleri gerekçesiyle mazbata verilmemesi kararı aldı.

Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi, Kars'ın Dağpınar Beldesi, Van'ın Edremit, Çaldıran ve Tuşba ilçelerinde, Erzurum Tekman ilçesinde, HDP'liler seçilse de ikinci sırada olan AKP’lilere mazbata verildi.

Seçimlerden 4,5 ay sonra, HDP'nin yüzde 62’yle kazandığı Diyarbakır, yüzde 56’yla kazandığı Mardin ile yüzde 53’le kazandığı Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyım atandı. 3 büyükşehir belediyesinin ardından kalan HDP'li belediyelere Ekim, Kasım ve Aralık aylarında atamalar yapıldı. 4 belediye başkanının ihraç ya da istifa yoluyla ayrıldığı HDP'de ittifakla seçilen 1 belediye başkanı da kendi partisine geçti. HDP'nin elinde 4'ü ilçe 2'si belde olmak üzere 6 belediye kaldı.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG