Erişilebilirlik

İklim Değişikliği Konusu G7 Zirvesi'nde ABD'ye Takıldı


İtalya'nın Sicilya adasında düzenlenen G7 liderler zirvesi sona erdi. iki gün süren zirvede, terörle mücadele konusunda ortak bildiri imzalayan liderler, iklim değişikliği konusunda ABD Başkanı Donald Trump’a takıldı.

G7 zirvesinin son adresi, Afrika'dan Avrupa'ya kaçak geçişlerin varış noktası, Sicilya adasındaki Taormina kenti oldu.ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada'dan oluşan dünyanın en sanayileşmiş yedi ülkesinin liderleri iki günlük zirvede terörle mücadeleden göçmen krizine, serbest ticaretten tartışmalı iklim değişikliğine bir çok konu masaya yatırıldı.

ABD’nin iklim değişikliğiyle mücadeleyi öngören 2015 Paris Anlaşması konusundaki tutumu, zirve sonunda imzalanan bildiriye de girdi. Ortak bildiride "ABD iklim değişikliği ve Paris Anlaşması'yla ilgili politikalarını gözden geçirme sürecindedir, bu konulardaki görüş birliğine katılacak konumda değildir” dendi.

ABD Başkanı Donald Trump ise iklim değişikliği ile ilgili mesajını sosyal medya üzerinden verdi. Trump, Twitter paylaşımında Paris Anlaşması konusundaki kararını gelecek hafta vereceğini açıkladı.

Trump, seçim kampanyası süresince ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan çıkacağını öne sürmüştü.

Amerika’nın Sesi’ne açıklama yapan Greenpeace yöneticisi Jennifer Morgan, Trump’ın Washington’a dönerek doğru karar vermesini ve dünyanın geri kalanıyla iklim değişikliği mücadelesini katılması gerektiğini söyledi.

Son zamanların en zorlu G7 zirvesi olarak nitelenen toplantılarda, yeni bir terörle mücadele eylem planı üzerinde uzlaşma sağlandı. Ancak göçmen krizi konusunda görüş ayrılıkları yaşandı.

Göç krizi toplantısına, G7 ülkelerinin yanı sıra Etiyopya, Kenya, Nijer, Nijerya ve Tunus liderleri, Afrika Birliği temsilcileri, BM Genel Sekreteri, OECD Genel Sekreteri, IMF Direktörü ve Dünya Bankası Başkanı katıldı.

İtalya'nın Afrika ülkelerinin kalkınmasının desteklenmesi ve yasal göç yollarının açılmasını istediği; ancak bu talebe ABD ve İngiltere'nin karşı çıktığı belirtildi.

Öte yandan ABD Başkanı, bir geleneği daha yıkarak zirve sonunda basın toplantısı yapmadı. Trump, gazetecilerle konuşmayan tek G7 lideri oldu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG