Erişilebilirlik

Şili, Madenciler İçin NASA’dan Yardım İstedi


Şilili yetkililer, yerin 700 metre altında mahsur kalan 33 madenciyi kurtarma çalışmalarına hazırlanırken Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’dan yardım istedi.

5 Ağustos’tan bu yana göçük altında bulunan madencilerin kurtarılmasının aylar sürebileceği belirtiliyor. Madencilerin sağlık durumlarının şimdilik iyi olduğu bildirilmekle birlikte yetkililer göçük altındakilerin kurtarılmayı beklerken hem fiziksel hem de ruh sağlığının bozulmasından kaygı duyuyor.

NASA uzayda uzun süre yalnız ya da küçük gruplar halinde yaşayan astronotların eğitimi konusunda yeterli deneyime sahip. Daire, Şili’deki madenciler için yardıma hazır olduğunu açıkladı.

Madencilerle temas halen iki dar tünel aracılığıyla sağlanıyor. Bu tünellerden aşağıya gıda, su ve diğer ihtiyaçlar sarkıtılıyor.

Şili’nin kuzeyindeki Copiago’da, altın ve bakır çıkarılan madende yaşanan göçük, işçilerin yüzlerce metre derinde mahsur kalmasına neden olmuştu. Madencilerin hepsinin sağ olduğu kazadan ancak iki hafta sonra anlaşılabildi.

XS
SM
MD
LG