Erişilebilirlik

IMF: "Asya Ülkeleri Enflasyona Karşı Faiz Arttırmalı"


Uluslararası Para Fonu IMF, bazı Asya ülkelerinin enflasyonla başa çıkabilmek için süratle faiz oranlarını yükseltmek zorunda olduklarını dile getirdi. IMF, küresel gıda krizi ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle artan enerji fiyatlarının enflasyonist baskı oluşturduğuna dikkat çekti.

IMF’in Asya Pasifik Departmanı Direktörü Krishna Srinivasan, kendi bölgesindeki ülkelerdeki enflasyon oranlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Srinivasan “Asya ülkelerinde artan enflasyon baskısı diğer bölgelerle kıyaslandığında nispeten daha az ancak birçok ülkede de fiyat artışları merkez bankalarının hedeflerinin üzerine çıkıyor. Dolayısıyla bazı ülkelerin, hızlı değişen gıda ve enerji fiyatları dışındaki çekirdek enflasyon rakamlarındaki artışın, daha sonra daha büyük ve kontrolsuz zamlar ortaya çıkarmaması için faiz oranlarını, süratle arttırma ihtiyaçları var” dedi.

Srinivasan, ABD Merkez Bankası’nın faiz arttırımları neticesinde, gelişmekte olan bazı Asya ülkelerindeki piyasalardan, 2013 yılındakine benzer sermaye çıkışları yaşandığına da dikkat çekti.

Bu noktada özellikle Hindistan’dan büyük bir sermaye çıkışı olduğuna dikkat çekti. Rusya’nın Ukrayna saldırılarının başlamasının ardından Hindistan’dan 23 milyar dolarlık bir yabancı sermaye çıkışı olduğu belirtiliyor. Benzer şekilde Güney Kore ve Tayvan’dan da yabancı sermaye çıkışları gözleniyor.

Uzmanlar, FED’in sıkı para politikası nedeniyle, gelişmekte olan Asya ülkelerinde de salgın sonrası toparlanma süreçlerinin, olumsuz etkileneceği değerlendirmesinde bulunuyorlar.

IMF yöneticisi Srivasan, Asya ülkelerinin küresel borç payının salgın sonrası yüzde 25’ten yüzde 38’e yükseldiğine dikkat çekti.

Srivasan, bazı ülkelerin sermaye çıkışlarını kontrol etmek için önlemler almak ve döviz müdahaleleri yapmak zorunda kalabileceklerini belirtti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG