Erişilebilirlik

IMF Küresel Büyüme Tahminini Düşürdü


Uluslararası Para Fonu (IMF) 2014 yılı küresel görünüm tahminini revize etti. Kuruluş Amerika için daha yavaş büyüme öngördü ve yükselen piyasalar konusunda da daha az iyimser tahminde bulundu.

IMF, açıkladığı görünüm raporunda daha önce %3,4 olarak öngördüğü küresel büyümeyi %0,3 oranında düşürdü. Ancak 2015 yılı için daha önce yapılan %4’lük büyüme tahmininde, gelişmiş ülkelerdeki olumlu sinyaller nedeniyle değişikliğe gitmedi.

Uluslararası Para Fonu, petrol fiyatlarında rekor artışlara yol açabilecek jeopolitik karışıklıklar dahil bir dizi risk faktörünün devam ettiğine de işaret etti. Washington merkezli kuruluş, faiz oranları uzun süredir çok düşük seviyede tutulmasına rağmen ekonomik canlanmanın uzun bir süre çok güçlü olmayacağı görüşünü savundu.

IMF’ye göre yılın ilk üç ayında küresel büyüme tahmin edilenden daha fazla oranda yavaşladı bu da 2014 tahminlerinin aşağı çekilmesinde rol oynadı. Amerika’da kötü geçen kış mevsimi ve özel sektör envanterlerinin beklenenden daha yüksek çıkmasının Amerika’yı olumsuz etkilediğine işaret eden IMF, bununla birlikte Amerika’nın, ilk çeyrekten sonra hız aldığına dikkati çekti.

IMF küresel görünüm raporunda dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de iç tüketimin yavaşladığını ve Rusya’da ekonomik faaliyetlerin önemli ölçüde azaldığını bildirdi.

IMF, yükselen piyasalar için %4,6’lık büyüme öngördü. 2015 yılı için bu oran %5,2 olarak açıklandı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG