Erişilebilirlik

İngiliz Basını Sonuçlara Geniş Yer Verdi


KP'nin galibiyetiyle sonuçlanan 1 Kasım genel seçim sonuçlarına İngiliz gazeteleri geniş yer ayırdı. 7 Haziran seçimlerine göre CHP oy oranını korurken HDP ve MHP’nin ciddi oy kaybı yaşaması dikkat çekti.

Financial Times Gazetesi

İngiltere'de Financial Times'ın 2 Kasım baskısının birinci sayfasındaki manşette Türkiye'deki genel seçimler var. Gazete, "Türkiye'de iktidar partisinin zaferi ve Erdoğan'ın başarısı" başlığını kullandı.

Financial Times konuyla ilgili haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye'de görüşleri kutuplaştırma" taktiğinin işe yaradığını belirtti. Erdoğan'ın "çatışma" taktiğinin sonuç verdiğini belirten Financial Times, yine de Erdoğan'ın "derin bir şekilde bölünmüş olan ülkenin yaralarını sarması" gerektiğini vurguladı.

Öte yandan İngiliz Financial Times gazetesine konuşan ABD'nin eski Ankara büyükelçilerinden Ross Wilson, "Erdoğan için ve Erdoğan'ın görmek istediği Türkiye için çok şey risk altındaydı, özellikle de başkanlık sistemi" yorumunda bulundu.

Guardian Gazetesi

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian seçim haberini internet sitesinden duyurdu. Guardian, haberi, "Türkiye'nin şok eden seçim sonuçlarına göre; iktidardaki AK Parti 'büyük zafer'e gidiyor" manşetiyle yayınladı.

İngiliz Guardian gazetesi konuyla ilgili haberinde kesin olmayan seçim sonuçlarının belli olmasıyla AK Parti'nin çoğunluğu kazanarak iktidara döndüğünü belirtti. Guardian, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim zaferi konuşmasından bir bölümün videosunu da yayınlayarak, Davutoğlu'nun parti genel merkezi önünde ''Allahu Ekber'' diye bağıran destekçilerine yaptığı konuşmaya dikkat çekerek, ülkenin barış içinde ileri gideceği beklentisini dile getirdi.

Telegraph Gazetesi

Telegraph gazetesi ise HDP'nin yüzde 10'luk barajı aşmasının Türkiye'de ve yurt dışında birçok kişiyi rahatlattığını belirterek, seçim zaferinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gücünü pekiştireceğini, ülkenin daha da otoriter bir rejime doğru kaymasına neden olabilecek korkulara yol açacağını yazıyor.

Times Gazetesi

Times gazetesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisinin sürpriz seçim zaferiyle ilgili olarak Erdoğan'ın uzun vadeli iktidarını garanti altına aldığını belirtiyor. İngiliz Times gazetesi "Türkiye'nin diktatörü zaferiyle kendisini eleştirenleri yıktı" başlığını haberde manşet olarak kullanıyor.

Independent Gazetesi

İngiliz Independent gazetesi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimde kesin bir zafer kazandığını, AKP'nin ise parlamentodaki üç muhalif partiyi mağlup ettiğini yazıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG