Erişilebilirlik

'İngiliz Kızlar Suriye'ye Geçmiş Olabilir'


İngiliz kız öğrencilerin 17 Şubat'ta Londra'da Gatwick Havaalanı'nda çekilmiş fotoğrafları
İngiliz kız öğrencilerin 17 Şubat'ta Londra'da Gatwick Havaalanı'nda çekilmiş fotoğrafları

İngiliz polisi, IŞİD’e katılmaya çalıştığı düşünülen üç İngiliz kız öğrencinin Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiğinin sanıldığını bildirdi.

16 yaşındaki Kadiza Sultana ve 15 yaşlarındaki Amira Abase ve Shamima Begum geçen hafta evlerini terk ederek Londra’dan uçağa binip İstanbul’a gitmişti. Aileleriyse, kamuoyu üzerinden kızlarına seslenerek “geri dönün” çağrısı yapmaya devam ediyor. Son olarak Amira’nın babası Abase Hussen, elinde kızının annesine Anneler Günü’nde hediye ettiği oyuncak ayıyla İngiliz televizyonuna çıkarak, “Lütfen bir kez daha düşün. Suriye’ye gitme” çağrısında bulundu.

Londra emniyeti, kızların artık Türkiye’de olduklarına inanmaları için bir gerekçe kalmadığını, Suriye’ye geçmiş olabileceklerini bildirdi. Açıklamada soruşturma çerçevesinde Türk yetkililerle yakın çalışmanın devam ettirildiği mesajı verildi.

Türk yetkililerse, bu konuda sorumluluğun İngiltere’ye ait olduğunu savunuyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, önceki gün yaptığı açıklamada, genç kızların bulunmasını umut ettiğini söylemekle birlikte bulunamadıkları takdirde sorumluluğun Türkiye’de değil İngiltere’de olacağını söyledi.

Üç genç kızın Aralık ayında İngiltere’den ayrılarak Suriye’ye geçtiğine inanılan bir başka genç kızla arkadaş oldukları bildiriliyor.

Cihatçı olmanın cazibesi

80 ülkeden binlerce yabancı, başta IŞİD olmak üzere Suriye ve Irak’taki radikal gruplara katılmak üzere ülkelerini terk ediyor. Çoğu da seyahatlerini Türkiye üzerinden gerçekleştiriyor. Yetkililer, 500 ya da daha fazla kişinin cihatçılara katılmak üzere İngiltere’yi terk ettiğine inanıyor.

Cihatçı adaylarının çoğu erkek olmakla birlikte radikalleştirilen bu kişiler arasında genç kız ve kadınlar da bulunuyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan George C. Marshall Avrupa Güvenlik Araştırmaları Merkezi’nden terörle mücadele uzmanı Profesör Sam Mullins, IŞİD’e katılan kadınların sayısındaki artışın hem beklenmedik bir durum olduğunu, hem de nedeninin tam anlaşılamadığını söylüyor.

Mullins’e göre Suriye ve Irak’ta kendi toplumlarını oluşturmaya çalışan IŞİD’e çok değişik ülkelerden kadınlar da ilgi gösteriyor. Mullins, Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya’dan terör örgütlerine katılımları inceleyen bir uzman. Kadınların cihatçılar arasında “oynayacağı rolü benimsediğini” söyleyen uzman, bu rolün savaş meydanında değil ama, “evde, bir ev kurucu, bir eş” olarak sınırlı kalacağının farkında olduklarını belirtiyor. “Burada önemli olan bir şeyi akıldan çıkarmamak gerek” diyen uzman, “IŞİD bir devlet oluşturmaya çalışıyor ve içinde olabildiğince fazla kişiyi barındırmaya çalışıyor” diye konuşuyor.

Artan bir eğilim

Uzman Sam Mullins’e göre IŞİD’e katılmak isteyen yabancı savaşçıların benzer bir özelliği de gruplar hallinde seyahat etmesi. Bir kişinin tek başına karar alıp harekete geçmesinin zor olduğunu söylüyor.

Ayrıca, erkek de olsa kadın da olsa, cihatçı adaylarını örgüte çeken unsurlar internet ve sosyal medya üzerinden yapılan propaganda.

Bu üç genç kızın evlerinden dışarı çıkmadan, kendi yatak odalarında internet üzerinden cihatçı propagandadan etkilendiğinin ortaya çıkmasının ardından İngiltere Başbakanı David Cameron, internet şirketlerine aşırılık yanlısı sitelere karşı önlemleri arttırmaları istedi.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG