Erişilebilirlik

Julian Assange'ın İsveç'e İadesine Karar Verildi


İngiliz Yüksek Mahkemesi, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın tecavüz suçlamasıyla yargılandığı İsveç’e iade edilmesine karar verdi.

Mahkeme, 2’ye karşı 5 oyla alt mahkemelerin 40 yaşındaki Assange hakkında verdiği iade kararını onayladı. İsveç, 2010 yılında bir kadına tecavüz ettiği, bir başkasına da cinsel saldırıda bulunduğu iddiaları üzerine Avustralya vatandaşı olan Assange hakkında tüm Avrupa genelinde tutuklama kararı çıkartmıştı.

İngiliz Yüksek Mahkemesi, savunmanın , genel tutuklama kararı çıkartmaya İsveçli savcının yetkisi olmadığı iddiasını da reddetti. Bununla birlikte mahkeme Assange’ın avukatlarına kararı incelemesi ve gerekiyorsa yeniden dava açması için iki hafta süre tanıdı.

Assange suçlamaları reddediyor ve gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağını bildiriyor.

Assange, İsveç’e iade edilirse İsveçli yetkililerin kendisini Amerika’ya teslim etmesinden kaygı duyuyor. Assange’ın kurduğu WikiLeaks, Amerika Dışişleri Bakanlığı’na ait gizli kriptoları çalarak web sitesinde yayınlamıştı.

Öte yandan Rusya’nın RIA-Novosti haber ajansı, Julian Assange’ın sunduğu talk-şovu yayınlamaya devam edeceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG