Erişilebilirlik

İngiltere’de Normalleşmenin Türkçesi


Sonuncusu dört ay süren üç sıkı karantina ve yoğun aşılamayla İngiltere, Corona virüsü tedbirlerini aşama aşama geride bırakıyor.

Tamamen kurtuluşa sadece dört hafta kala dükkanları yeniden müşteri gören esnaf, son dakika ortaya çıkan Hindistan varyantı korkusunu bile aşacak moral ve umuda sahip.

İngiltere’de Normalleşmenin Türkçesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:11 0:00

Başkent Londra’nın Türkçe konuşan esnafı, çarşının yeniden canlanması ve maliye bakanlığının ticari desteği sayesinde yeniden çalışmaya yumuşak bir geçişle başlamış oldu.

Green Lanes caddesinin Harringay’i kesen bölümünde, İngilizler’e en güzel kebabı yedirme yarışındaki restoranlardan Diyarbakır’ın işletmecisi Zülfikar Aksu, sadık müşterilerini tekrar mekanında görmekten memnun.

Aksu, çok uzun süredir bu anı beklediğini, İngiltere’yi korkutan Hindistan varyantının aşıyla baş edemeyeceğini duyduğunu ve rahatladığını söyledi. Aksu, bir kapanmaya daha olasılık vermese de, eğer bir kez daha karantina gelirse hiçbir işletmenin buna dayanamayacağını belirtti.

“İngiltere demek cepler hemen para dolacak demek değil”

Hanedan adlı mekanında ‘sırlarını öğrenmesinler diye kasaplığı çalışanlara bırakmayan patron’ olmakla övünen Orhan Över, müşteri yoğunluğunun eskisi gibi olmadığından yakındı ama gelecekten umutlu. Ona göre normalde gündüz de masaları dolduran müşteriler uzun dönem para kazanmadan geçen dönemi telafi için tasarruf ediyor. Över, "İngiltere demek ertesi gün cepler hemen parayla dolacak demek değil" diyor.

“Müşteri hücumu kısa sürdü”

Antep usulü hamur işi tatlılar ve pasta fırını işleten Çetinkaya ailesi de 17 Mayıs açılması sonrası gelen müşteri hücumunun bir anda kesilmesini, Corona döneminden kalma korkuya bağladı. Şimdi, azar azar da olsa müşterilerin yeniden masaları doldurmasını bekliyorlar.

“Corona artık bizden biri gibi oldu”

Londra’nın dört bir yanında şubeler açan Gökyüzü zincirinin merkezinde akşam yemeğine erken gelenler, tam kapasite doluluk vadetmese de işletmeciye umut vermeye yeterli görünüyor.

Müdür Ender Ersoy, Hindistan varyantından korkmadığını, zira artık Corona’yı kabullenmeye başladığını söyledi. Ersoy’ya göre ‘o’ da orada onlarla birlikte çalışıyor.

Düğün nişan ertelemesi ev eşyası satışlarını vurdu

Caddenin mutfak ve ev eşyası satan dükkanı Evkur, çaydanlık ve kahve cezvesi gibi sadece orada satılan ürünler sayesinde, Türkçe konuşan toplumun uğrak yerlerinden. Satış uzmanı Nuray Kalafat, nişan, düğün gibi evlerin kurulduğu vesilelerin ertelendiğinden olsa gerek, açılmanın tadını tam çıkaramamış olmaktan şikayetçi.

İngiltere’nin Türkçe konuşulan bu mahallesi büyük ya da küçük endişeleri kolay atlatmakla övünenlerle dolu. Karantinaya “artık geri gelmez” gözüyle bakmalarının nedeni, iyi yönetildiğini düşündükleri aşı kampanyası.

Nüfusun çoğu aşılı

Son veriler İngiltere’deki yetişkin nüfusun yüzde 73’ünün ilk doz, yüzde kırk dördününse iki doz aşısının tamamlandığını söylüyor.

150 küçük merkezde Hint varyantını köşeye kıstırma çabası hakim. İlan edilmiş bir kısıtlama yok ama yakından takip haberleri gündemde.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG