Erişilebilirlik

‘İngiltere’deki Zehirlenme Olayının Sorumlusu Rusya’


ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley
ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi İngiltere’nin talebi üzerine eski Rus ajanı Sergey Skripal’le kızı Yulia’nın Salisbury kentinde zehirlenmesi konusuyla ilgili olarak acil toplandı.

Güvenlik Konseyinde ilk konuşmayı İngiltere’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Jonathan Allen yaptı. Allen, Salisbury kentinde sinir gazıyla zehirlenme olayında tüm yaşananları ayrıntılarıyla Güvenlik Konseyi üyelerine anlattı. Soruşturmanın dünya çapında kimyasal silah konusunda uzman bilim adamlarıyla birlikte yapıldığına işaret etti.

"Rusya'nın geçmişi devlet destekli suçlarla dolu"

Rusya’yı, Skripal ve kızı Yulia'ya, uluslararası hukuku hiçe sayıp yasa dışı yollarla suikast girişiminde bulunmakla suçlayan Alllen, Rusya’nın geçmişinin bu tür devlet destekli suçlar ve suikastlarla dolu olduğunu belirterek, “Rusya geçmişinde diğer ülkelere de müdahale ederek suikastlar yaptı. İstemediği sivilleri ortadan kaldırdı. Son olayla ilgili İngiltere Rusya’yı sorumlu tutuyor“dedi.

Allen, Güvenlik Konseyi'ne Birleşik Krallık'la dayanışma içinde olması çağrısında bulundu.

ABD: "Sorumlu Rusya”

Güvenlik Konseyi'nde konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley dezehirlenme olayıyla ilgili Rusya’yı suçladı.

Rusya'nın 'acımasız bir suç işlediğini vurgulayan Haley, ABD'nin İngiltere'yle dayanışma içinde olduğunu ifade etti. Haley, ''Rusya tüm bu eylemlerinden sorumlu tutulmalı. İngiltere’de meydana gelen zehirlenme olayıyla ilgili eğer Rusya cezalandırılmazsa, New York bir sonraki kimyasal suikast girişiminin gerçekleşeceği bir yer olabilir” diye konuştu.

"New York'ta kimyasal silah kullanılabilir"

Rusya’yı acımasız ve saldırgan bir şekilde askeri tip sinir gazı kullanmakla suçlayan Halley, “Şimdi bunu önlemek için somut önlemler almazsak, Salisbury, kimyasal silahların kullanıldığını gördüğümüz son yer olmayacak. New York'ta veya bu Güvenlik Konseyinde oturan herhangi bir ülkenin şehirlerinde bunu tekrarlayabilirler” diye konuştu.

Halley, “Eğer bu sinir gazının kullanımından Rusya’yı sorumlu tutamazsak. Bu güvenlik konseyinin hiç bir güvenilirliği kalmaz” diye konuştu.

Rusya: “Bizim bu olayla ilişkimiz yok”

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, Güvenlik Konseyi'ne hitaben yaptığı konuşmada, kendilerine yöneltilen bu suçlamaların kabul edilmez olduğunu savundu. Nebenzya, “Bizim bu olayla hiçbir ilişkimiz ve ilgimiz yok“ dedi. Konunun neden Güvenlik Konseyi'ne getirildiğini anlayamadıklarını ifade eden Nebenzya, gerekirse iddialarla ilgili açılacak soruşturma komisyonuyla işbirliği yapabileceklerinin altını çizdi. Rus temsilci, İngiltere’nin bu tür iddialarla propaganda yapmaya çalıştığını ve bu durumun hiç de nazik bir davranış olmadığını söyledi.

Nebenzya, İngiltere’ye yaptığı çağrıda bulunarak, kendilerine yönelttikleri bu suçlamalar ve olayla ilgili Rusya’nın bağlantısını ispat edecek maddi delilleri derhal sunmasını istedi.

Olayla ilgili soruşmada incelenecek delillerin, İngiltere’de değil, uluslararası bağımsız kuruluşlarda yapılması gerektiğini vurguladı.

"Güvenlik Konseyi'ne güveniyoruz"

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzeya’nın cevaben yeniden söz alan İngiltere’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Yardımcısı Allen, ülkelerinde kimyasal silah kullanıldığını belirterek, “Biz uluslararası sisteme güveniyoruz. Birleşmiş Milletler'e güveniyoruz. Biz Güvenlik Konseyi'ne güveniyoruz. Biz Güvenlik Konseyi'nden uluslararası düzey bu olayı çözüm getirmesini istiyoruz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG