Erişilebilirlik

İngiltere'de Rishi Sunak Başbakan Oluyor


Rishi Sunak, diğer adayların Muhafazakar Parti liderliği yarışını bırakmasının ardından bugün İngiltere başbakanı oluyor.

Görevde sadece 44 gün kalabilen eski lider Liz Truss'un yerine geçecek olan eski Maliye Bakanı Sunak'tan, yarın Kral Charles tarafından hükümeti kurmasının istenmesi bekleniyor.

İngiltere'de Rishi Sunak Dönemi Başlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Oylamaya girmek için milletvekillerinden yeterli desteği alamayan merkezci siyasetçi Penny Mordaunt ise "Bu karar tarihi bir karardır ve partimizin çeşitliliğini ve yeteneklerini bir kez daha göstermektedir. Rishi benim tam desteğime sahiptir" diyerek, kazananın açıklanmasına dakikalar kala yarıştan çekildi.

Mordaunt'un çekilme haberi üzerine Sterlin ve İngiliz devlet tahvili fiyatları kısa bir süreliğine yükseldi, ancak kısa süre sonra eski seviyelerine geri döndü.

42 yaşındaki eski Sunak, iki aydan kısa bir süre içinde İngiltere'nin üçüncü başbakanı oldu ve yıllarca süren siyasi ve ekonomik çalkantılarla sarsılan ülkeye yeniden istikrar kazandırmakla görevlendirildi.

Sunak’ın İngiltere'nin mali itibarını yeniden inşa etmek için ciddi harcama kesintileri başlatması beklenirken, ülke artan enerji ve gıda maliyetleri nedeniyle resesyona sürükleniyor.

İngiltere, 2016 yılında Avrupa Birliği'nden ayrılma yönünde oy kullanıp Parlamento’da ülkenin geleceğine ilişkin bugün bile çözülemeyen bir savaş başlattığından beri daimi bir kriz durumunda kilitlenmiş durumda.

Sunak, COVID-19 salgını İngiltere'yi vurduğu sırada 39 yaşında Johnson'ın maliye bakanı olması ve çalışma izinleri programını geliştirmesiyle ulusal çapta dikkatleri üzerine çekti.

Muhafazakar Parti'nin lideri ve başbakan olacağı belli olduktan sonra yaptığı ilk konuşmada Sunak, İngiltere'nin ciddi ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve istikrar ve birliğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

Sunak, "Hiç şüphe yok ki derin bir ekonomik zorlukla karşı karşıyayız. Artık istikrar ve birliğe ihtiyacımız var ve partimizi ve ülkemizi bir araya getirmek en büyük önceliğim olacak" dedi.

Goldman Sachs analisti, İngiltere’nin Hint kökenli ilk başbakanı olacak.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada da, ABD Başkanı Joe Biden'ın önümüzdeki günlerde İngiltere'nin bir sonraki başbakanı ile görüşmeyi sabırsızlıkla beklediği belirtildi. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, protokol gereği ABD Başkanı'nın tebriklerini sunmak için Sunak'ın Kral Charles ile biraraya gelip, kendisine resmi olarak yeni bir hükümet kurma görevi verilene kadar bekleyeceğini dile getirdi.

Rishi Sunak kimdir?

Rishi Sunak, Hindistan'dan Afrika'ya, Afrika'dan da İngiltere'ye uzanan Hintli göçmen bir aileden geliyor. Anne Usha Sunak, Afrika'nın doğusundaki Kenya'da, baba Yashvir Sunak ise Tanzanya'da dünyaya geldi.

Afrika'dan 1960'larda İngiltere'ye göç eden eczacı Usha ve pratisyen doktor Yashvir, bu ülkede tanışarak evlendi. Sunak ailesinin üç çocuğunun en büyüğü olan Rishi Sunak, 1980'de İngiltere'nin Southampton kentinde doğdu.

Üniversite eğitiminin ardından bankacılık sektöründe çalışan Sunak, siyasi kariyerine 2015'te Muhafazakar Parti'nin başkent Londra'da Richmond seçim bölgesinden milletvekili seçilerek başladı.

Oxford ve Stanford gibi üniversitelerde eğitim gören Sunak, 2015'ten bu yana aktif siyasette bulunarak 2019-2020 yıllarında Hazine Bakanlığı, 2020'den 5 Temmuz 2022’ye kadar da Maliye Bakanlığı yaptı.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG