Erişilebilirlik

İngiltere Yeni Başbakanını Seçti


Theresa May
Theresa May

İngiltere’de Muhafazakar Parti, İçişleri Bakanı Theresa May’i genel başkan olarak seçti; May’in, David Cameraon’dan sonra ülkeyi idare edecek yeni başbakan olduğunu açıkladı.

Parti yönetim kurulu, diğer aday olan Enerji Bakanı Andrea Leadsom’ın yarıştan çekildiğini açıklaması sonrasında May’i genel başkanlığa seçti.

Başbakan David Cameron, Çarşamba günü görevden ayrılacağını ve yerini en kısa sürede May’in dolduracağını söyledi.

59 yaşındaki May, altı yıldır İçişleri Bakanı olarak görev yapıyordu. Theresa May, kararın açıklanmasından sonra kendisini destekleyenlere hitaben bir konuşma yaptı, başbakanlık görevine layık bulunmasından dolayı büyük gurur ve sevinç duyduğunu söyledi.

May, İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecini de en iyi şekilde yöneteceğini de kaydetti.

Diğer muhafazakar aday Enerji Bakanı Andrea Leadsom, başbakanlık yarışından bugün çekilmişti.

Leadsom, bugün yaptığı yazılı açıklamada, “Daha fazla destek gören bir ismin derhal başbakanlığa atanmasını ülkemizin çıkarları açısından daha uygun gördüm,” dedi.

Leadsom, İngiltere’nin AB’den çıkış sürecini müzakere ettiği bir dönemde, dokuz hafta sürecek bir seçim yarışının İngiltere’ye fayda getirmeyeceğine inandığını da kaydetti. Theresa May’ın AB’den çıkış sürecini en iyi şekilde idare edeceğine emin olduğunu da sözlerine ekledi.

Leadsom ve May’in, AB referandumunda halkı birlikten ayrılmamaya ikna edemediği için görevinden ayrılma kararı alan David Cameron’un partisi olan Muhafazakar Parti içindeki başbakanlık adaylığı konusunda ikinci bir tur için yarışması bekleniyordu.

May, Margaret Thatcher’dan sonra başbakanlık yapacak ikinci kadın olarak tarihe geçecek.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG