Erişilebilirlik

İngiltere'den Trump İçin Diplomatik Atak


İngiltere hükümeti ABD'nin 45. Başkanı seçilen Donald Trump ile iyi ilişkiler kurmak için diplomatik girişim başlattı.

Donald Trump'ın İngiltere'de aşırı sağcı parti UKİP'in lideri Nigel Farage dışında iletişimde olduğu bir politikacı bulunmuyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May'in ofisinden yapılan açıklamada May'in "ilk fırsatta" Trump ile görüşmek için ABD'ye seyahat edeceği belirtildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'un ise ABD Başkan Yardımcısı seçilen Mike Pence ile önümüzdeki haftalarda bir görüşme yapacağı ve bu yönde hazırlıkların sürdüğü açıklandı.

Johnson hafta başında Brüksel'de yaptığı açıklamada Trump'ın ABD başkanı seçilmesiyle ilgili "pozitif olunacak pek çok şey" olduğunu söylemişti.

Trump'ı "önyargıyla karşılamamak gerektiğini" belirten Johnson, seçilmiş başkanın "anlaşma yapma konusunda becerikli" biri olduğunu da belirtmişti.

Johnson daha önceki açıklamalarında Trump'ı seçim kampanyaları sırasında yaptığı açıklamalar nedeniyle "afallatıcı bir cahillikle" suçlamıştı.

İngiltere Başbakanı May de Trump'ı Müslümanlar konusunda yaptığı açıklamalar nedeniyle açık bir dille eleştirmişti.

Ancak Trump'ın seçim kampanyasına destek veren ve yeni ABD başkanıyla iyi ilişkiler geliştiren Farage, İngiltere hükümeti için mahcup edici bir unsur olarak görülüyor.

Farage Trump ile hafta başında bir görüşme yaptıktan sonra İngiltere hükümetine arabuluculuk teklif etmişti.

May ise bu teklifi net bir dille geri çevirdi.

May'in ofisinden yapılan açıklamada, ABD'nin seçilmiş başkanı Reagan ve Thatcher arasındaki yakın ilişkiye değinildi, “bu ilişkide üçüncü bir kişinin bulunduğunu anımsamıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

May'in Trump'ın ilk aradığı liderler arasında girmemesi İngiltere hükümetin açısından diplomatik bir başarısızlık olarak görülüyor.

Farage ise İngiltere hükümetinin Trump'la ilişkileri iyileştirmek için kendisine ihtiyaç duyduğunu savunuyor.

Farage "İngiltere hükümetiyle Trump ekibi arasında hiçbir bağ yok. Bu, hükümetin ülke ya da ulusal çıkarlar yerine küçük parti politikalarıyla ilgilendiğini, beni her şeyin dışında tutmak istediğini gösteriyor" diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG