Erişilebilirlik

İnternetiniz İçin 9 Temmuz’a Kadar Tedbirinizi Mutlaka Alın


Kötü amaçlı yazılım uzmanları ve neredeyse tüm medya organları haftalardır uyarıyor: 9 Temmuz’da internette ciddi kesintiler olabilir! Uyarının altında DNSChanger adlı bir zararlı yazılımın yaratması beklenen sorunlar yatıyor. Bu zararlı yazılımın bilgisayarlarına bulaştığı ancak şu ana kadar önlem almayan 300 bin ila 550 bin kullanıcının internet bağlantılarını 65 saate kadar kaybetmesi olası.

Zararlı yazılımın etkilerinin çok büyük olabileceğinden endişe eden Federal Soruşturma Bürosu FBI da devrede. FBI’ın zararlı yazılımın bulaştığı bazı sunucuları kapatacak olması da “internetin fişi çekiliyor” yorumlarına neden oldu. DNSChanger adlı zararlı yazılım, bulaştığı bilgisayarların kullanıcılarının internet trafiğini başka sitelere yönlendiriyor. Bundan haberi olmayan kullanıcıların girdiği, reklam içerikli bu siteler sayesinde siber suçlular kazanç sağlamış oluyor.

FBI, DNSChanger’ın yarattığı tehdit ortadan kalktığında kapatılan sunucuları tekrar hizmete sokacak.

Bu zararlı yazılımın etkili olduğu bilgisayarlar 8 Temmuz’da saatler gece yarısını gösterdiğinde yani 9 Temmuz’a girer girmez internet bağlantılarını kaybedecek. Ancak uzmanlar daha vakit varken bilgisayarınızın DNSChanger’ın etkisi altında olup olmadığını anlamanın yolu olduğunu hatırlatıyor.

Kullanıcılara http://www.dns-ok.us/ web sitesini ziyaret ederek zararlı yazılımın etkisi altında olup olmadıklarını kontrol etmeleri öneriliyor. Bu sayfaya tıkladığınızda arka planı yeşil görüyorsanız, bilgisayarınız DNSChanger’ın etkisi altında değil anlamına geliyor. Eğer kırmızı bir arka plan görüyorsanız o zaman vakit geç olmadan bu zararlı yazılımdan kurtulmanın yolunu aramanız gerekiyor. DNSChanger’la ilgili bilgi alınabilecek ve etkilenen ülkeler gibi çeşitli bilgilerin kontrol edilebileceği bir diğer adres ise: http://www.dcwg.org/ Sitede Türkiye’nin DNS Changer’dan en çok etkilenmesi beklenen ilk 20 ülke arasında olduğu belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG