Erişilebilirlik

IOC: "Rus ve Belaruslu sporcular Paris Olimpiyatları açılışındaki geçit törenine katılmayacak"


Temmuz’da Paris’te düzenlenecek olimpiyatlar öncesi Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) bugün Rus ve Belaruslu sporcuların, açılıştaki geçit törenine katılamayacaklarını açıkladı.
Temmuz’da Paris’te düzenlenecek olimpiyatlar öncesi Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) bugün Rus ve Belaruslu sporcuların, açılıştaki geçit törenine katılamayacaklarını açıkladı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) bugün, Rus ve Belaruslu sporcuların Temmuz’da düzenlenecek 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılışındaki geçit törenine katılmayacağını açıkladı.

Olimpiyatlara katılmaya hak kazanan Rus ve Belaruslı oyuncular, bayrakları ve marşları olmadan bağımsız sporcu olarak yarışacaklar. Bu karar, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgali sonrasında alındı.

IOC, Rusya ve Belarus’tan katılacak sporcuların olimpiyatlarda, özel oluşturulmuş bir bayrak altında ve sözsüz bir marşla, bireysel tarafsız sporcu olarak yarışacaklarını söyledi.

IOC’nin yönetim kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada, "Bireysel sporcu oldukları için açılış töreni sırasında delegasyon geçit törenine katılmayacaklar" denildi.

IOC açıklamasında, "Fakat onlara bu etkinliği deneyimleme fırsatı verilecek" ifadeleri yer aldı.

IOC direktörü James McLeod, bağımsız sporcuların oluşturduğu grubun, açılış töreninin diğer kısımlarına katılabileceğini ancak Sen Nehri boyunca teknelerle düzenlenecek geçit törenine katılamayacağını belirtti.

Kuruluş ayrıca, oyunlara katılmaya hak kazanan sporcuların, IOC’nin Ruslar ve Belaruslular için oluşturduğu uygunluk kriterlerini karşılamak amacıyla üç üyeli bir panel tarafından inceleneceğini açıkladı.

Kriterlere göre, Moskova'nın "özel askeri operasyon" olarak adlandırdığı savaşa aktif destek veren ya da askeri veya güvenlik teşkilatlarıyla sözleşmesi olan sporcuların yarışmaya katılmasına izin verilmeyecek.

IOC, tahmini olarak 36 Rus ve 22 Belaruslu sporcunun Paris Olimpiyat Oyunları'na katılmasını beklediğini söyledi.

2021 Tokyo Olimpiyatları'nda 330 kişilik bir Rus takımı yarışmıştı. Belarus’un ise Tokyo’daki oyunlarda 104 kişilik bir takımı vardı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG