Erişilebilirlik

Iowalı Cumhuriyetçiler'in Tercihi Cruz


Iowalı Cumhuriyetçiler'in Tercihi Cruz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Amerika'da Iowa eyaletinde yapılan ilk önseçimde Senatör Ted Cruz, anketlerde milyarder işadamı Donald Trump'ı geride bırakarak Iowa'da galip gelen taraf oldu. Demokratlar ise başa baş bir mücadele yaşadı

Amerika'da Iowa eyaletinde yapılan ilk önseçimde Senatör Ted Cruz, anketlerde uzun zamandır önde giden milyarder işadamı Donald Trump'ı geride bırakarak galip gelen taraf oldu. 1681 seçim bölgesinde yapılan seçim sonucunda Cruz oyların %28'ini alırken, Trump %24 ve genç Florida senatörü Marco Rubio %23 oranında oy aldı.

Demokrat Parti cephesinde ise önseçim başa baş bir mücadeleye sahne oldu. Seçim sonuçları kesinleşmeden önce eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton oyların %49.8'ini Vermont Senatörü Bernie Sanders %49.6'sını aldı. Sandıkların %95'inin açıldığı saatlerde iki Demokrat adayın başabaş mücadelesi sürerken eski Maryland Valisi Martin O'Malley, oy oranının %1'in altında kalması üzerine adaylık yarışından çekildiğini açıkladı.

Cumhuriyetçi Parti kanadında ise Mike Huckabee kampanyasını askıya aldı. Cruz'un seçim başarısında dindar ve sosyal muhafazakar kesimlerden aldığı oy etkili oldu. Siyasi gözlemciler ayıca Cruz'un kampanya çalışmalarındaki disiplini ve uyguladığı stratejilerin de etkili olduğu görüşünde.

Cumhuriyetçiler'in aday adayı kısa süre içinde belirlenirken, Demokrat adaylar arasındaki çekişme, %5 oranındaki sandık sonuçlarının açıklanmasındaki gecikme nedeniyle gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.

Des Moines’de zafer konuşması yapan Ted Cruz, “Bu geceki başarı, Iowa ve tüm ülkedeki cesur muhafazakarlara aittir” dedi. Iowa yarışını Cruz’un ardından ikinci bitiren Donald Trump ise daha sakin bir konuşma yaptı ve sonuçtan çok memnun olduğunu söyledi. Trump, konuşmasını, “Cumhuriyetçi Parti’nin adaylığını alacağız. İster Hillary olsun ister Bernie, karşımıza kimi çıkarırlarsa çıkarsınlar kolaylıkla zafere ulaşacağız” şeklinde tamamladı.

Marco Rubio ise beklenenden daha iyi bir sonuç elde ettiği için oldukça memnundu. Rubio, “Aylarca hiç şansımız olmadığını söylediler. Ama bu gece Iowa halkı çok açık bir mesaj verdi” şeklinde konuştu.

Demokrat Parti cephesinde Hillary Clinton ise Bernie Sanders’la önünde çok zorlu bir yarış olduğunu belirtti, “Fikirlerin yarıştığı oldukça nadir bir fırsat elde ettik. Senatör Sanders’la Amerika’yı ileriye götürebilmenin en iyi yolunu ele alacağımız bir tartışmaya giriyor olmak beni çok heyecanlandırıyor” dedi.

Bernie Sanders ise Des Moines’da yaptığı konuşmada, ”Dokuz ay önce bu güzel eyalete geldiğimizde hiçbir siyasi ekibimiz, paramız yoktu. Bizi kimse tanımıyordu. Amerika’daki en büyük siyasi oluşuma kafa tuttuk. Bu geceki sonuçları kesin olarak henüz bilmemekle birlikte yarışı eşit bitirdiğimiz görünüyor” şeklinde konuştu.

Des Moines’deki Drake Üniversitesi’nden siyaset bilimi profesörü Gayle Alberda, Florida Senatörü Marco Rubio’nun beklenenden çok daha iyi bir performans gösterdiğini, önümüzdeki hafta New Hampshire eyaletinde yapılacak ön seçimlere güçlü bir şekilde gireceğini kaydetti. Profesör Alberda’ya göre Trump’ın beklenenin aksine Iowa yarışını ilk sırada tamamlayamaması, sonraki ön seçimlerde çok ağır yenilgiler alabileceğinin habercisi olabilir. Alberda, “Belki de seçmenler Trump’ın getirmek istediği türde bir değişim istemiyor” dedi.

Ön seçim çekişmesi için Iowa sonrasında gözler New Hampshire’a çevriliyor. 9 Şubat’ta New Hampshire’de yapılacak önseçimlere daha az sayıda aday adayının katılması bekleniyor.

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG