Erişilebilirlik

Iowa'da Santorum Sürprizi


Iowa'da Santorum Sürprizi
Iowa'da Santorum Sürprizi

Michele Bachmann. Rick Perry. Newt Gingrich. Bu isimlerin hepsi Cumhuriyetçi Parti adaylık mücadelesinde önemli isimler.

Ancak, Iowa’da önseçimin ikincisi olarak sürpriz yapan Rick Santorum da konumunu güçlendirdi.

YouTube’da açtığı reklam kampanyası büyük ilgi gören 53 yaşındaki Santorum’un yıldızı son zamanlarda hızla yükseliyor. Senatör Santorum 16 yıl görev yaptıktan sonra 2006 yılında seçimi kaybetmişti.

Koyu Katolik olan Rick Santorum, yedi çocuk babası.

Santorum, "Bu yaptığımız “İnanç, Aile ve Özgürlük” turu. Birkaç hafta önce bu sloganı değiştirip “İnanç eşittir özgürlük” demeyi düşündüm," şeklinde konuşuyor.

Kürtaja ve eşcinsel haklarına karşı olan Santorum’un muhafazakar politikaları, birçok Cumhuriyetçi’den destek görüyor.

Washington’daki Dış İlişkiler Konseyi iç politika uzmanı James Lindsay, "Iowa’daki seçmenlerin çoğu sosyal muhafazakar olan evanjelistler ve çoğu, örneğin Amerika’nın İsrail’le ilişkileri gibi konulara büyük önem veriyor," şeklinde konuşuyor.

Santorum da geçen ay bir televizyon tartışmasında bu konuya değindi: "İsrailliler’in topraklarında ne olacağına karar verme hakları var. Ve Batı Şeria dahil İsrail’in bulunduğu toprakların hepsi İsrail’e aittir."

Santorum’un bu görüşü Amerikan dış politikasıyla ters düşüyor. Washington sık sık İsrail’den Batı Şeria’da konut inşasını durdurmasını istiyor.

Santorum uluslararası denetçilere açılmadığı taktirde İran’daki nükleer tesisleri bombalayacağını da söylüyor.

Son zamanlarda seçmenden gördüğü desteğin artmasına rağmen birçok uzman, Santorum’un adaylığının ne kadar süreceğini bilmiyor.

Iowa Eyalet Üniversitesi’nde siyaset bilimcisi Steffen Schmidt , "Bence Rick Santorum, Iowa’da son anda büyük bir çıkış yaptı ancak bundan sonra bu kadar başarılı bir kampanya yapabileceği fazla bir yer olduğunu sanmıyorum. Çok parası da yok, bu yüzden kampanyasının fazla uzun süreceğini düşünmüyorum," diyor.

Ancak Santorum Cumhuriyetçi adaylar arasında öne geçmiş durumda.

Daha önceki seçim kampanyalarında Iowa’yı kazanan adaylar kampanyalarını sürdürmek için daha çok para bulmayı başarmıştı.

XS
SM
MD
LG