Erişilebilirlik

iPhone Gelişmekte Olan Ülkelerde de Pazar Arıyor


Apple bilgisayar şirketi iPhone modelinin dördüncü neslini piyasaya sürdükten sonra bazı ülkelerde dükkanların önünde uzun kuyruklar oluştu. iPhone 4 şu anda Amerika dışında İngiltere, Fransa, Almanya ve Japonya’da kapış kapış satılıyor. Amerika’nın Sesi muhabiri bu telefonların gelişmekte olan ülkelerde de aynı şekilde müşteri bulup bulmayacağını araştırdı.



iPhone, Amerika, İngiltere ve Japonya’da piyasaya çıkar çıkmaz kapışıldı.

Dükkanların önünde kuyruklar oluştu. Alex Lee Dubai’de yaşıyor, ama bu telefonu alabilmek için Londra’ya gitmiş. Lee, “Bu telefonu almayı çok istediğim için Londra’ya kadar gittim.” diyor.

Yeni iPhone, daha hızlı, daha ince, pil ömrü daha uzun ve görüntülü telefon konuşmasına uygun.

İnternet’e açık bu tarz telefonları yalnızca Apple üretmiyor. Ama iPhone’un kullanım kolaylığı, hayranlarını Apple’ın bu popüler ürününden vazgeçirmiyor.

Apple Temmuz sonunda iPhone 4’ü 18, Eylül sonunda da 88 ülkede piyasaya sürecek.

Teknoloji uzmanı Rob Atkinson, iPhone gibi akıllı telefonların gerek fiyatı, gerekse veri paketi maliyetleri yüzünden gelişmekte olan ülkelerde tam kapasite kullanılamayacağını söylüyor.

Atikson, “Bu telefonların Afrika ya da Latin Amerika gibi yerlerde kullanılması zor. Belki bu ülkelerdeki yüksek gelirli azınlık bu telefona sahip olabilir.” diyor.

Atkinson orta sınıfın büyüdüğü ülkelerde akıllı telefon alanların sayısının artabileceğini söylüyor: “Gelişmekte olan ülkelerde bu süreç daha uzun olabilir ama zamanla, işadamları, işletme sahipleri, memurlar, doktorlar gibi varlıklı kesim bu telefonlara daha erken sahip olacaktır. Üzerindeki aplikasyonlar arttıkça, telefon bu toplumlarda da yavaş yavaş alıcı bulacaktır.”

Rob Atkinson, iPhone’a Google gibi diğer şirketlerin ürettiği akıllı telefonların rakip olacağını söylüyor. Uzmanlara göre, bu cihazların fiyatları düştükçe tüm dünyada daha fazla tüketiciye ulaşmaları mümkün olacak.

XS
SM
MD
LG