Erişilebilirlik

Irak Kürt Yönetimi’nin Referandum Planına MHP’den İtiraz


Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin 25 Eylül'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumunun, Türkiye için gerekirse savaş sebebi sayılabileceğini söyledi.

MHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Bahçeli, “Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani'nin Türkmen kentlerini kapsamına alan referandum hazırlığının sonuna kadar karşısında yer alınmalıdır. Bilinmelidir ki muhtemelen bu referandum Kürdistan provasıdır. Bu referandum Türkmenler’in, Türkiye'nin tamamen aleyhinedir. Bu referandum Türkiye için gerekirse de savaş sebebi sayılmalıdır. Türk devleti sınır ötesinden silah çeken, bomba fırlatan, Türkiye’nin bölünme dinamiklerini harekete geçirmeyi aklından geçiren kim varsa haddini bildirmeli, kafasını koparmalıdır" dedi.

Bahçeli, İran’ın korsan referandumuna mesafeli tavrının, Rusya ve ABD'nin yükselen itirazlarının da kayda değer olduğunu belirtti.

Devlet Bahçeli, İran ile PKK'ya karşı bir operasyon yapılmasını desteklediğini de açıkladı. MHP lideri, “PKK’nın, Irak Sincar'da sözde demokratik özerklik ilanı yaptığı şu sıralarda, İran'la ortaklaşa Kandil ve Sincar’a harekat düşüncesi temenniden öteye geçmeli, niyet illeti söküp atacak gerçeklikle buluşmalıdır” diye konuştu.

Dün Irak’ın başkenti Bağdat’ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne, 25 Eylül'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumunu iptal etmesi gerektiğini söylemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG