Erişilebilirlik

Irak’tan Kur'an’a saldırılar nedeniyle İsveç Büyükelçisi’ni sınırdışı etme kararı


Irak'ın başkenti Bağdat'ta göstericiler İsveç Büyükelçiliği binasına saldırdı ve ufak çaplı bir yangın çıkmasına neden oldu.
Irak'ın başkenti Bağdat'ta göstericiler İsveç Büyükelçiliği binasına saldırdı ve ufak çaplı bir yangın çıkmasına neden oldu.

Stockholm’de bir kişinin geçen ay Kuran-ı Kerim yakmasına izin verilmesinin ardından Irak Başbakanı, ülkedeki İsveç Büyükelçisi’nin sınırdışı edilmesine ve İsveç’teki Irak Maslahatgüzarı’nın da geri çağırılmasına karar verdi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin kararı, başkent Bağdat’ta İsveç’i protesto gösterilerinin ardından geldi. Perşembe günü erken saatlerde bir grup protestocu, İsveç’in Irak Büyükelçiliği binasına giderek protestoda bulundu, binaya saldırdı ve küçük çaplı bir yangına neden oldu.

Sosyal medyaya görüntüleri yansıya olayda protestocuların ellerinde Irak’taki önde gelen isimlerden biri olan Şii lider Mukteda El Sadr’ın grubuna ait bayrak ve flamaları salladıkları görülüyor.

Protestoların ardından İsveç, büyükelçilik binasını hizmete kapattığını duyurdu ve ne zaman yeniden faaliyete geçileceğine dair bir açıklama yapmadı.

Irak Başbakanı Sudani, güvenlik yetkilileriyle yaptığı toplantı sonrası, elçilik binasına saldırı ve yangın çıkarılmasından sorumlu kişilerin yargılanacağını, ihmali olan güvenlik birimleri hakkında da soruşturma başlatılacağını söyledi.

İsveç Büyükelçilik binası önünde eylemler düzenlendi.
İsveç Büyükelçilik binası önünde eylemler düzenlendi.

Ancak açıklamada Irak hükümetinin dün İsveç’e, Kuran yakma eyleminin devam etmesi halinde diplomatik ilişkileri keseceğini bildirdiği de belirtildi. Saatler sonra Sudani, İsveç Büyükelçisi’nin sınırdışı edildiğini duyurdu.

Irak’taki bu gelişmeler son olarak İsveç’in başkenti Stockholm’deki Irak Büyükelçiliği binasına yaklaşık 100 metre mesafede iki kişinin Kuran’a saldırı girişiminin ardından yaşandı.

Göstericilerden biri İsveç’te yaşayan Irak asıllı Hristiyan göçmen Selvan Momika’ydı. Momika, Kuran’ın üzerine bastı ve tekmeledi ancak kutsal kitabı ateşe vermedi. Gösterici ayrıca Irak bayrağı, Şii lider Mukteda El Sadr ve İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in posterlerini tekmeledi.

Gazeteciler ve protestoculardan oluşan 50 kişilik bir grup, olayı polis barikatının ardından takip etti.

Irak hükümeti ayrıca İsveçli telekomünikasyon şirketi Ericsson’un da ülkedeki faaliyetlerine dair lisanslarını askıya aldığını açıkladı.

İsveç’te daha önce Türk Büyükelçiliği binası yakınlarında da bir kişi Kuran yakmış ve bu durum İsveç’in NATO üyeliğine Türkiye’nin onayı konusunda da kriz yaratmıştı. Haziran ayında da benzer şekilde bir grup protestocu İsveç Büyükelçiliği’ni protesto etmişti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG