Erişilebilirlik

Iraklı Milletvekilinden Yardım Çağrısı


Yezidi azınlığa yardım edebilmek için çalışan Irak parlamentosunun tek Yezidi üyesi Vian Dakhil, Washington’da temaslar yaptı. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Dakhil’e göre, Yezidiler tarihlerindeki en büyük krizi yaşıyor

IŞİD militanlarına göre karşılarına çıkan hemen herkes dinsiz, ancak grubun özellikle Yezidiler’e karşı ayrı bir öfke içinde olduğu görünüyor.

Irak’ta ilerlemeye devam eden IŞİD militanları Yezidi erkekleri öldürürken, kadın ve kızları da kaçırıp, köle olarak kullanmakla kalmayıp, bununla övünüyor. Son zamanlarda IŞİD’den gelen açıklamalar, kölelerin maruz kaldığı zalim saldırıların boyutunu ortaya çıkarıyor.

Etnik kökeni Kürt olan Yezidiler, Zerdüştlük dinine inanıyor.

Irak Parlamentosunun tek Yezidi üyesi olan Vian Dakhil, durumu tehlikede olan azınlığa daha fazla yardım edebilmek için çalışıyor. Yetkililerle buluşmak için Washington’a gelen Dakhil, gelişmeleri “uzun ve acılarla dolu tarihimizde insanlarımızı bekleyen en büyük kriz” olarak değerlendirdi.

Vian Dakhil 3,000’den fazla Yezidi’nin esir tutulduğunu, Sincar Dağı’nda birçok ailenin militanlar tarafından mağdur edildiğini ve yarım milyona yakın kişinin Irak’ın kuzeyindeki özerk Türk bölgesindeki kamplarda olumsuz şartlarda yaşadığını söyledi. Kadın milletvekili, acil yardım çağrısında bulundu.

Washington’daki temaslarını Amerika’nın Sesi Kürtçe Yayın Bölümü’ne değerlendiren Dakhil,”herkes bu yaşananların ne kadar kötü olduğu konusunda görüş birliği içinde” diyor.

Ağustos ayında Sincar dağında kurtarılmayı bekleyen Yezidiler’e Amerika öncülüğündeki bir kurtarma ekibi yardım etmişti.

Dakhil, bu kurtarma çalışmalarının izlerini taşıyor; kurtarma operasyonunda meydana gelen helikopter kazasında aldığı yaralar yüzünden hala koltuk değnekleriyle yürüyor.

Dakhil, Kürt peşmerge güçleriyle birlikte Sincar’da IŞİD’e karşı direnmeye devam eden küçük bir gruba silah yardımında bulunulmasını istiyor.

Tarih boyunca dışlanan Yezidiler’e en büyük ayrımcılığı yapan Zerdüştlük’ü yanlış anlayan Arap Müslümanlar.

Dakhil, Yezidiler’in bu kaderinin onları uluslararası alanda da etkilediğini belirtiyor. Iraklı Hristiyanlar’ın Avrupa’dan ve Vatikan’dan aldığı destek nedeniyle güçlü bir lobiye sahip olduğunu kaydeden Irak parlamentosunun tek Yezidi üyesi Vian Dakhil, Yezidiler’e destek veren olmadığını söylüyor.

Ancak IŞİD’in Yezidi kadın ve kızlara yaptığı zulüm tüm dünyanın dikkatini çekmiş durumda. Dakhil bu dikkatin derhal eyleme dönüştürülerek, Yezidiler’in serbest bırakılmasını istiyor. Amerika’nın karadan askeri müdahale yapmayı düşünmediğini bildiğini belirten Dakhil bu konuda bir öneride bulunmadığını, ancak askeri olanaklarına bakarak Amerika’nın bunu kolaylıkla yapabileceğine inandığının altını çiziyor.

Dakhil, Yezidiler’i savunmaya devam edeceğini ve Irak’a döner dönmez IŞİD’den kaçan Yezidi kadın ve kızların rehabilitasyonunu sağlayabilecek bir program oluşturacağını bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG