Erişilebilirlik

Irak'ta Halk Seçimden İstikrar Bekliyor


Irak'ta Halk Seçimden İstikrar Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Son bir yıldır Irak’ı etkisi altına alanı şiddet dalgası, seçimlerde de Iraklılar’ı rahat bırakmadı. Alınan geniş güvenlik önlemlerine rağmen, seçimle bağlantılı şiddet olaylarında yine ölenler oldu

Iraklılar, 2011’de Amerikan birliklerinin ülkeden çekilmesinden bu yana ilk kez genel seçim düzenledi. Etnik ve mezhepsel çatışmaların arttığı ülkede seçim günü geniş çaplı güvenlik önlemleri uygulandı.

Seçmenler yeni hükümetin istikrar getirmesini umuyor. Ancak daha seçim sabahı, Kerkük şiddetli bir patlamayla sarsıldı.

“Yeni hükümetten hür ve demokratik, dini ve etnik gruplar arasında ayrım yapılmayan bir Irak bekliyoruz. Bizi terör belasından kurtarmaları için derhal yeni hükümeti kurmalarını istiyoruz.”

Irak Meclisi’indeki 328 sandalye için 9 bin aday yarışıyor. Başbakan Nuri el Maliki’nin partisi seçimlerin favorisi.

Üçüncü dönem de seçilmeyi uman Maliki, seçimi boykot edenleri olası sonuçlara karşı uyardı: “Seçimlere katılanlar, hem denetleme hem de kafalarındaki soru işaretlerine yanıt bulma hakkına sahip. Seçimlere katılmayanlarsa bu haklardan yoksun kalacak.”

Sünni muhalefet içinden bazı gruplar seçimi boykot ediyor. Bu gruplardan bazıları Başbakan Maliki’yi, gücünü tekelleştirmek ve halkı kutuplaştırmakla suçluyor.

Çoğunluk sağlanamazsa, Maliki koalisyon arayışına girecek. Ancak koalisyon kurma olasılığı bulunan partilerden bazıları, eşlerine tecavüz eden kocalara hukuki güvence sağlamaya ya da kızların evlilik yaşını 18’den 9’a indirmeye çalışıyor.

Uzmanlar koalisyon görüşmelerinin uzayacağından kaygılı. 2010’da da benzer durum yaşanmış, Irak aylarca hükümetsiz kalmıştı.

Bazı seçmenlerse bu seçimlerin ülkenin yalnızca iç değil, dış sorunlarını da çözeceği konusunda umutlu.

“Hükümeti ve parlamentoyu biz seçmek istiyoruz. Dış güçlerin değil, kendi irademizin tercihini iktidara getireceğiz.”

Amerika Irak’tan askerlerini 2 buçuk yıl önce çekse de, Washington birleşik ve federal bir Irak konusunda ısrarlı. Ancak bölgesel güçler farklı yaklaşımlar sergiliyor. İran’daki Şii liderler Bağdat’taki mevcut hükümeti desteklerken, Suudi Arabistan Sünni unsurlara arka çıkıyor. Benzer durum Suriye’de de yaşanıyor. Bu ülkedeki iç savaş, Irak’ta da etkisini gösteriyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG