Erişilebilirlik

Irak'ta İnsani Kriz Büyüyor


Irak'ta İnsani Kriz Büyüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Uzmanlar, uluslararası toplumun hem IŞİD’le hem de yarattığı insani krizle mücadele sürerken sivil halka en kısa zamanda ve daha çok yardımcı olması gerektiğini vurguluyor. Son birkaç hafta içinde evlerini terketmek zorunda kalan Iraklılar'ın sayısı bir milyonu geçti

Binlerce mülteci IŞİD’in zulmünden kaçmaya devam ederken, Birleşmiş Milletler, son otuz yılın en büyük insani yardım operasyonunu başlattı.

Sadece birkaç hafta içinde evlerini terketmek zorunda kalan Iraklılar’ın sayısı bir milyonu geçti.

Birleşmiş Milletler, yarım milyon mülteciye yardımcı olmak için büyük bir insani yardım kampanyası başlattı.

Marzio Babille, kampanyanın koordinatörü: “Mültecilerin sayısına ve arada geçen süreye bakıldığında Birleşmiş Milletler’in son 30 yılda gerçekleştirdiği en büyük yardım kampanyalarından birine tanık oluyoruz. Bir haftadan daha az bir sürede inanılmaz sayıda kadın, çocuk ve aile yerlerinden olmuş durumda.”

Yardımların bir kısmı Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden hava yoluyla getiriliyor, geri kalanlarsa karayoluyla Türkiye ve deniz yoluyla Dubai ve İran’dan gelecek.

Badjet Kandela adı verilen bu kamp aslında Suriye’deki iç savaştan kaçanlar için kurulmuş ancak şu anda onbir binden fazla Iraklı buraya sığınmış durumda. Birleşmiş Milletler görevlisi Behzat Amin, kampın iki haftada iki misli büyüdüğünü söylüyor: “Ailelerin acil yardıma ihtiyacı var. Su ve tuvalet gibi temel ihtiyaçların giderilmesi için çalışıyoruz.”

Bağdat hükümeti petrol satışlarından dolayı yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nin bütçesini kesmişti. Yönetimin Londra’daki temsilcisi Bayan Sami Abdül Rahman’a göre Kürtler’in tek başına mültecilere yardım etmesi mümkün değil: “Bunlar katliam, tecavüz, soykırım yaşamış insanlar, hepsi şok geçirmiş durumda. Giyeceklerinden başka hiçbir şeyleri yok. Su yok, yiyecek yok, tuvaletleri yok, uluslararası toplumun yardımına ihtiyacımız var. Aksi halde salgın hastalıklar başgösterecek ve Kuzey Irak’ta durum daha da kötüye gidecek.”

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, geçtiğimiz hafta Erbil yakınlarındaki bir kampı ziyaret etti. Başbakan, yeni Irak Başbakanı Haydar El-İbadi’nin giderek kötüleşen bu duruma bir çözüm getirmesini umduğunu söyledi: “Başbakan El-İbadi’nin en kısa sürede hem Barzani’nin, hem tüm Irak’ın ve dünyanın beklentilerine cevap verebilecek bir kabine kurmasını ümit ediyorum.”

Kuzey Irak’taki uzmanlar, uluslararası toplumun hem IŞİD’le hem de yarattığı insani krizle mücadele sürerken sivil halka en kısa zamanda yardımcı olması gerektiğini vurguluyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG