Erişilebilirlik

Irak’ta İran destekli grupların bulunduğu bir askeri üste patlama oldu


Bağdat'ın yaklaşık 50 kilometre güneyindeki Kalso askeri üssünden genel görünüm
Bağdat'ın yaklaşık 50 kilometre güneyindeki Kalso askeri üssünden genel görünüm

Cumartesi günü erken saatlerde Irak'taki bir askeri üste meydana gelen büyük patlamada, aralarında İran destekli Halk Seferberlik Güçleri’nin (PMF) de bulunduğu Irak güvenlik güçlerinden bir kişi öldü.

PMF komutanı bunun bir saldırı olduğunu söylerken, Irak ordusu saldırıya dair incelemenin sürdüğünü ve saldırı esnasında havada savaş uçağının bulunmadığını açıkladı.

İki güvenlik kaynağı daha önce, Bağdat'ın yaklaşık 50 kilometre güneyindeki Kalso askeri üssünde PMF üyesi bir kişinin ölümüne ve sekiz kişinin de yaralanmasına yol açan patlamaya hava saldırısının neden olduğunu söylemişti.

PMF yaptığı açıklamada, üst düzey PMF yetkilisi Abdülaziz El-Muhammedavi'nin bölgeyi ziyaret ettiğini ve saldırı hakkında inceleme yapan müfettişlerden gelen bilgileri değerlendirdiğini söyledi.

Irak ordusu, teknik bir komitenin üsteki patlama ve yangının nedenini araştırdığını ve saldırının Cumartesi yerel saatle 01.00 civarında gerçekleştiğini söyledi.

Irak ordusundan yapılan açıklamada, "Hava savunma komuta raporu, teknik çalışmalar ve radar tespiti yoluyla, öncesinde ve patlama esnasında Babil hava sahasında herhangi bir insansız hava aracı veya savaş uçağının bulunmadığını doğruladı" denildi.

PMF grubuna ait olan Al Ahad TV'nin yayınladığı videoda, patlamanın bıraktığı enkaz ve krater görülüyor. Videoda gösterilen konum Reuters tarafından doğrulandı.

Bölgede tırmanan gerilim

Irak'ın Babil şehrinde gerçekleşen olay, Ortadoğu'da normalden daha yüksek sürtüşmelerin olduğu bir dönemde meydana geldi.

Cuma günü kaynaklar, İsrail’in İran'ın İsfahan kentine saldırdığını söyledi. Tahran saldırıyı önemsemedi ve misilleme planının olmadığını belirtti.

İsfahan’da yaşananlar, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğinin bir kısmını yok eden ve yedi İran Devrim Muhafızları subayını öldüren İsrail hava saldırısına yanıt olarak Tahran’ın İsrail'e füze ve drone saldırısı başlatmasından altı gün sonra gerçekleşti.

PMF, Irak'taki İslami Direniş bayrağı altında faaliyet gösteriyor.

PMF, bölgedeki ABD birliklerine saldıran ve Gazze savaşının patlak vermesinden bu yana Filistinliler’e destek ilan ederek İsrail'i hedef alan İran destekli grupları içeriyor.

PMF’in Suriye ve Irak'taki ABD güçlerine yönelik saldırıları, Ürdün'de bir insansız hava aracı saldırısının üç ABD askerini öldürmesi ve ABD'nin Irak ve Suriye'de ağır hava saldırıları gerçekleştirmesinin ardından Şubat ayı başlarında durdu.

Ancak PMF, 1 Nisan'da İsrail'in Eilat kentine düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlendi.

ABD ordusunun Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Cumartesi günü erken saatlerde X’te, ABD'nin Irak'ta hava saldırıları düzenlediği yönündeki haberleri yalanladı.

PMF, çoğu İran'a yakın olan silahlı örgütlerden oluşan bir grup olarak başladı. PMF daha sonra Irak tarafından resmi bir güvenlik gücü olarak tanındı.

Forum

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG