Erişilebilirlik

Irak'ta Sadr Yanlıları Polisle Çatıştı: 4 Ölü


Protesters run from tear gas fired by security forces, during a demonstration by followers of Iraq's influential Shi'ite cleric Muqtada al-Sadr, in Baghdad, Iraq, Feb. 11, 2017.
Protesters run from tear gas fired by security forces, during a demonstration by followers of Iraq's influential Shi'ite cleric Muqtada al-Sadr, in Baghdad, Iraq, Feb. 11, 2017.

Şii lider Mukteda El Sadr, Bağdat’ta Yeşil Bölge etrafında gösteri yapan yandaşlarını, çıkan çatışmalar sonrası çekilmeye çağırdı. Bağdat Valisi, en az 4 kişinin öldüğünü, 320 kişinin yaralandığını açıkladı.

Göstericilerin hükümet kurumları, Meclis ve Parlamento’nun bulunduğu Yeşil Bölge’ye girmeyi çalışması üzerine Irak güvenlik güçleri önce biber gazı ile kalabalığı dağıtmaya çalıştı.

Çatışmalarda gerçek mermi kullanıldığı da iddia edildi; ancak kullanana taraf belirlenemedi.

Bağdat Valisi Ali el Tamimi, yayımladığı açıklamada dört kişinin öldüğünü 320 kişinin yaralandığını duyurdu. Göstericiler, Şii lider Mukteda El Sadr’ın çağrısıyla dağıldı ancak Bağdat’ın güvenliğinden sorumlu komutan, bir adamlarının öldüğünü, yedisinin yaralandığını açıkladı.

Sadr’ın destekçileri geçen yıl Yeşil Bölge’ye girmiş, Meclis’i yağmalamış ve milletvekillerini tehdit etmişti. Sadr’a destek veren bir Şii din adamı ise Irak basınına yaptığı açıklamada, göstericilerin bu sefer hiçbir kuruma ve kişiye zarar verme niyeti olmadığını söyledi.

Talepler

Sadr’ın yandaşlarının hükümetteki yolsuzlukları ve seçim komisyonunu protesto ettiği belirtildi. Göstericiler, seçim kurulu üyelerinin değiştirilmesini talep ediyor.

Seçim kurulu başkanı Serbest Mustafa ise, halk baskısına boyun eğmeyeceklerini söyledi. Mustafa, Meclis’te bu yönde bir talep gelmedikçe istifa etmeyeceğini açıkladı.

Irak Başbakanı Haydar El Ebadi ise yayımladığı açıklamada Iraklıların barışçıl protesto hakkına vurgu yaptı, yaşanan kayıplara tepki gösterdi. Ebadi, olayın soruşturulması için komisyon kurulması çağrısı yaptı.

Sadr yanlısı milletvekili Ali Budeiri, grubunun taleplerinden geri adım atmayacağını duyurdu.
Budeiri, tüm Iraklıların geniş çağlı reform talep ettiklerini söyledi ve “Siyasi iktidarın kaynağı halktır” dedi. İran’ın dini otoritesiyle ile yakın ilişkileri olan Sadr, geçen yıllarda da çeşitli bakanların istifası için yandaşlarını Yeşil Bölge’ye toplamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG