Erişilebilirlik

Irak’ta Türk Birliği IŞİD Saldırısını Püskürttü


Dohuk'un dağlarında devriye gezen Türk tankı
Dohuk'un dağlarında devriye gezen Türk tankı

Türkiye’nin Irak’taki askeri birliğine saldıran IŞİD militanlarının başarıyla püskürtülerek 17 militanın öldürüldüğü bildiriliyor.

Türk yetkililer, Başika askeri kampındaki eğitim birliklerine Perşembe günü geç saatlerde IŞİD saldırı girişiminde bulunduğunu, ancak örgütün püskürtülerek, en az 17 IŞİD militanının öldürüldüğünü açıkladı.

Irak’ın Musul kenti yakınlarındaki askeri üste, Irak ordusu askerlerini eğiterek kenti IŞİD işgalinden kurtarmak üzere yaklaşık 150 Türk askeri görevlendirilmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cuma günü yaptığı açıklamada Türk birliğine yönelik IŞİD saldırısını şu sözlerle değerlendirdi: ‘Başika kampı ile ilgili atılan adımın ne kadar isabetli bir karar olduğunu ortaya koyuyor. Eğitimi veren subaylarımızın bu tür sızmalar, saldırılar karşısında hazırlıklı olduğu da ortada.’

Bölgede büyük bir varlık göstermeyen Irak merkezi hükümeti, Irak’ın egemenlik ve toprak bütünlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye’nin asker gönderme adımından rahatsız.

Türkiye geçen ay Başika’daki varlığı konusunda Bağdat’la ‘iletişim sorunu’ yaşandığını ve bazı askerlerini geri çektiğini ilan etti. Ancak Irak hükümeti askerlerin tamamen geri çekilmediği takdirde müdahele etmekle tehdit etti.

IŞİD’le mücadele için oluşturulan uluslararası koalisyonun lideri Amerika, Türkiye Irak arasında tansiyonun düşürülmesine yönelik uyarıda bulunarak, Türkiye’den askerlerin tamamını çekmesini istemişti.

Başika Kampı geçen ay da IŞİD militanlarının saldırısına hedef olmuştu.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG