Erişilebilirlik

Irak'tan Suriye'deki ABD askeri üssüne beş roket atıldı


Irak'ın Zummar kasabasından Suriye'nin kuzeydoğusundaki bir ABD askeri üssüne dün en az beş roket fırlatıldığı bildirildi.
Irak'ın Zummar kasabasından Suriye'nin kuzeydoğusundaki bir ABD askeri üssüne dün en az beş roket fırlatıldığı bildirildi.

Reuters’a konuşan Iraklı iki güvenlik kaynağı ve bir ABD'li yetkili, dün Irak'ın Zummar kasabasından Suriye'nin kuzeydoğusundaki bir ABD askeri üssüne en az beş roket fırlatıldığını söyledi.

ABD güçlerini hedef alan saldırı, Irak'taki İran destekli grupların ABD birliklerine yönelik saldırılarını durdurduğu Şubat başından bu yana gerçekleşen ilk saldırı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani iki gün önce Beyaz Saray'da Başkan Joe Biden ile biraraya gelmişti.

İran tarafından desteklenen Iraklı Şii paramiliter grubu Kataib Hizbullah'a bağlı bir Telegram grubunda yapılan paylaşımda, Irak'taki silahlı grupların, ülkedeki ABD öncülüğündeki askeri koalisyonu sona erdirmeye yönelik görüşmelerde çok az ilerleme kaydedilmesi üzerine yaklaşık üç aylık bir aradan sonra saldırılara yeniden başlama kararı aldığı belirtildi.

Kataib Hizbullah'a yakın bir başka popüler Telegram grubu Sabreen News, daha sonra İran destekli grup tarafından resmi bir açıklama yapılmadığını söyledi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD'li bir yetkili, Irak'tan Suriye'nin Rumeylan kentindeki koalisyon üssünde bulunan askerlere beşten fazla roket atıldığını ancak hiçbir ABD personelinin yaralanmadığını söyledi.

Yetkili olayı "başarısız bir roket saldırısı" olarak nitelendirdi ancak roketlerin üsse isabet edip etmediği ya da ulaşmadan imha edilip edilmediği hemen anlaşılamadı. Hedefin, üssün kendisi olup olmadığı da net değildi.

Yetkili, bunun ardından Irak ve Suriye'de ABD öncülüğündeki koalisyona ait bir uçağın fırlatma rampasına yönelik bir saldırı gerçekleştiğini söyledi.

Irak'taki iki güvenlik kaynağı ve üst düzey bir ordu yetkilisi, arkasında roketatar bulunan küçük bir kamyonun, Suriye sınırındaki Zummar kasabasında park halinde olduğunu söyledi.

Bir ordu yetkilisi, imha edilen kamyona daha detaylı inceleme için el konulduğunu ve ilk incelemelere göre kamyonun bir hava saldırısı sonucu imha edildiğini söyledi.

Yetkili, “Bu saldırıyla ilgili bilgileri paylaşmak üzere Irak'taki koalisyon güçleriyle iletişim halindeyiz” diye ekledi.

Güvenlik bilgilerini yaymaktan sorumlu resmi bir kurum olan Irak Güvenlik Medya Hücresi yaptığı açıklamada, Irak güçlerinin Suriye sınırı yakınlarında failleri hedef alan "geniş çaplı bir arama ve inceleme operasyonu" başlattığını ve onları adalete teslim etme sözü verdiğini söyledi.

Saldırılar, 20 Nisan’da erken saatlerde Irak'taki bir askeri üste meydana gelen büyük bir patlamada Irak güvenlik gücülerine mensup bir kişinin ölmesinin ardından geldi.

Kuvvet komutanı bunun bir saldırı olduğunu söylerken, ordu olayın soruşturulduğunu ve o sırada gökyüzünde herhangi bir savaş uçağının bulunmadığını açıkladı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG