Erişilebilirlik

İran Ambargoya Rağmen Suriye'ye Silah Satabilmiş


Bir İran uçağı, Suriye'ye silah taşıyor olabileceği şüphesiyle Mart ayında Türk hava sahası üzerinden geçerken Diyarbakır'a indirilmişti
Bir İran uçağı, Suriye'ye silah taşıyor olabileceği şüphesiyle Mart ayında Türk hava sahası üzerinden geçerken Diyarbakır'a indirilmişti

Birleşmiş Milletler tarafından İran’a yaptırımları incelemekle görevlendirilen komisyon, Tahran hükümetinin uluslararası ambargolara rağmen Suriye’ye yasadışı yollardan silah gönderebildiğini bildirdi.

Güvenlik Konseyi Uzmanlar Komisyonu son raporunda, İran’ın dokuz yasadışı silah transferinden altısını Suriye’ye yaptığını bildiriyor.

Rapor her silah satışında malların özel ambalajlarla gizlendiğini, rutin kontrollerden kaçınabildiğini ve alıcıların kimliklerinin de gizlendiğini belirtiyor. Rapor bunun dışında İran üzerinden başka silah satışının da gerçekleşmiş olabileceğine ve bazılarının da yakalanmasına rağmen kendilerine bildirilmemiş olabileceğine ihtimal veriyor.

İsrail, Amerika ve diğer batı ülkeleri İran silahlarının Suriye üzerinden Lübnanlı Hizbullah ve Filistinli Hamas gibi terör örgütlerine gönderildiğini savunuyor. Tahran ve Şam hükümetleri bu suçlamaları reddediyor.

Birleşmiş Milletler komisyonu tarafından hazırlanan rapor ayrıca İran’a yönelik uluslararası yaptırımların nükleer faaliyetler ve füze yapımı çabalarını yavaşlattığını, daha maliyetli ve riskli haline getirdiğini de belirtiyor.

Rapor, İran’ın sürekli olarak paravan şirketler ya da mali kuruluşlar yardımıyla uluslararası yaptırımları delmeye çalıştığına da dikkati çekiyor.

XS
SM
MD
LG