Erişilebilirlik

İran Amerikan Uçağına Ateş Açtığını Doğruladı


İran, savaş uçaklarının Basra Körfezi üzerinde seyreden Amerika’ya ait silah taşımayan bir insansız uçağa ateş açtığını doğruladı.

İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi, hava sahalarına giren ve hangi ülkeye ait olduğu belirsiz uçağa ateş açtıklarını söyledi.

Haberi ilk duyuran Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon, uçağın uluslararası hava suları üzerinde uçtuğunu bildirmişti.

Tahran hükümeti ayrıca hava, kara ve deniz sınırlarını ihlal eden her türlü araca karşı önlem alacağı uyarısında bulundu. FARS haber ajansına konuşan Devrim Muhafızları komutanlarından General Mesud Cezayiri, “hava, kara ve denizden gelen ihlallere karşı kararlı yanıtlar verileceğini” söyledi.

Pentagon sözcüsü George Little, insansız Predator uçağının 1 Kasım günü Basra Körfezi üzerinde rutin keşif uçuşu yaparken İran uçaklarının ateş açtığını, ancak hedefi tutturamadığını bildirdi.

Little, Amerika’nın kendi kuvvetlerini korumaya hazır olduğunu ve Basra Körfezi üzerinde bölge güvenliğine yönelik kararlılıkları çerçevesinde insansız hava araçlarıyla uçuşların sürdürüleceğini İran’a bildirdiklerini açıkladı. Pentagon sözcüsü, İran’a askeri karşılık verilebileceği olasılığının göz ardı edilmediğini söyledi.

Amerika’nın İran’ın nükleer ve diğer askeri tesisleri üzerinde uzaktan kumandalı uçaklarla keşif yaptığı biliniyor, ancak Pentagon, İran’ın insansız hava araçlarına ilk kez ateş açtığını bildiriyor.

İran geçen yıl kendi hava sahasında seyreden bir insansız uçağı düşürdüğünü açıklamış, Pentagon ise uçağın yanlışlıkla indiğini savunmuştu.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG