Erişilebilirlik

'İran Bizi Amerikalı Olduğumuz İçin Hapsetti'


Shane Bauer ve Josh Fattal (sağda)
Shane Bauer ve Josh Fattal (sağda)

İran’da iki yıl casusluk suçuyla tutuklu bulunduktan sonra serbest bırakılan iki Amerikalı dağcı, hapis tutulmalarının nedeninin yalnızca Amerikalı olmalarından kaynaklandığını, yanlış bir şey yapmadıklarını söylediler.

Josh Fattal ve Shane Bauer, Temmuz 2009’da arkadaşları Sarah Shourd ile birlikte Irak-İran sınırındaki dağlık bölgede yürüyüş yaparken İran devrim muhafızları tarafından casusluk suçuyla tutuklanmıştı. Fattal ve Bauer, iki yıl hapis yattıktan sonra Umman hükümetinin İran’a 1 milyon dolar kefalet ödemesi sonucu serbest bırakıldı. Sarah Shourd ise bir yıl önce yine 500 bin dolar kefaletle bırakılmıştı.

Fattal ve Bauer, New York’ta düzenledikleri basın toplantısında, gerçekte tutuklu olmadıklarını, Tahran hükümetinin Amerika’yla 32 yıldır yaşadığı siyasi anlaşmazlık yüzünden “İran tarafından rehin tutulduklarını” söyledi.

Fattal, tutuklu bulundukları sürece neredeyse hücrede kaldıklarını söyledi. Amerikalı dağcı, yakınlarından mektup alabilmek için sık sık açlık grevine gitmek zorunda kaldıklarını belirtirken, yan hücrelerden “dayak yiyen mahkumların çığlıklarını” duyduğunu, ama kendi başına benzer bir şey gelmediğini açıkladı.

Bauer İran’dan tüm “düşünce mahkumlarını” serbest bırakmasını isterken, Amerika’nın İran’a yönelik politikalarını da eleştirdi ve bu politikaların İran’ın düşmanlığını körüklediğini savundu.

Josh Fattal ile birlikte Tahran’ın meşhur Evin cezaevinde tutulan Bauer, şunları söyledi:

“Ne zaman cezaevindeki durumdan şikayetçi olsak, gardiyanlar bizim durumumuzu Guantanamo’daki mahkumların durumuyla karşılaştırırdı. Amerika’nın politikalarının bize yapılan muameleyi haklı göstermeyeceğine insansak da, Amerika’nın bu tarz davranışları, İran dahil diğer devletlere benzer şekilde davranma bahanesi veriyor.”

Bauer ve Fattal’ın salıverilmesi İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Birleşmiş Milletler toplantıları için New York’a yaptığı ziyarete rastlıyor. Ahmedinejad, iki Amerikalının insani gerekçelerle serbest bırakıldığını söylemişti.

XS
SM
MD
LG